Mašinski fakultet u Nišu prvi u Srbiji dobio 3D laboratoriju

NIŠ

Danas je na  Mašinskom fakultetu u Nišu otvorena prva 3DEXPERIENCE laboratorija u Srbiji. Ova laboratorija će  studentima pružiti mogućnost da steknu nova teorijska i praktična znanja na polju razvoja proizvoda i prizvodnje, projektovanja i simulacije, upravljanja projektima, koja kasnije mogu primeniti u svom profesionalnom radu i usavršavanju. Laboratorija je otvorena u saradnji sa kompanijom Cad Cam Dete iz Beograda.

“Radi se o laboratoriji 3D koja je nazvana po softverskom paketu koji u sebi sadrži procedure proračuna, crtanja, simulacije, projektovanja razvoja proizvoda, ali i procedure marketinga i prodaje što je jako bitno”, rekao je  profesor dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. On je dodao da je cilj osnivanja ove laboratorije  poboljšanje nastavne delatnosti na fakultetu na sva tri nivoa studija koji koriste informacione tehnologije.

“Sledeći cilj je poboljšanje uslova za realizaciju naučno-istraživačkih projekata, trenutno se realizuju 24 projekta koje finansira resorno ministarstvo i najzad unapređenje saradnje sa poslovnim subjektima”, naglasio je dekan Pavlović.

Ova sveobuhvatna poslovna platforma koja povezuje više sektora počev od inženjera i projektanata, pa do dizajnera i menadžera u integrisano okruženje predstavlja jedno od najmodernijih softverskih rešenja koja se koriste u razvojno-proizvodnim procesima.

“Laboratorija je jako značajna za sve studente Mašinskog fakulteta, a u ovoj sali ćemo, zbog softvera koji je instaliran u njoj, moći da vršimo razvoj proizvoda od njegove koncepcije, preko projektovanja do analize i do praćenja životnog veka samog proizvoda. U suštini ovo je nešto novo i sve više će biti zastupljeno u kompanijama u Srbiji tako da je dobro da mi na fakultetu imamo šansu da radimo u ovakvom softveru, a iskreno ne znam da neko drugi to radi u Srbiji”, naglašava Jovan Aranđelović, student master studija na smeru mašinsko inženjerstvo.

Kreatori ove platforme objašnjavaju da ona sadrži intuitivni navigacioni kompas, odnosno aplikacije za 3D modelovanje, za projektovanje i simulacije, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima, odnosno pretraživanje i sistematizaciju podataka.

“Laboratorija će omogućiti studentima i nastavnicima da na jedinstvenoj bazi rade svoje projekte, inoviraju procese koji se primenjuju u industriji i praktično mogu da prate ceo ciklus razvoja proizvoda od ideje do njegove realizacije”, kaže Čedomir Duboka, direktor komapanije Cad Cam Data. “ Najveća vrednost platforme je što će student ii nastavnici fizičke laboratorije u kojima su radili eksperimente sada da premeste u virtuelnu laboratoriju i uz pomoć platforme da simuliraju ceo put jednog proizvoda”.

Otvaranju laboratorije prisustvovao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

“Grad Niš koji želi da postane grad naprednih tehnologija pozdravlja ovakve inicijative koje fakulteti sprovode sa privatnim kompanijama”, kazao je Zdravković. “Ovo je izuzetno značajan dan za naš grad ali i za studente koji će moći svoja znanja da primenjuju u kompanijama. U današnje vreme nije samo programiranje deo naprednih tehnologija već je i programiranje koje ima svrhu stvaranja dodatnog proizvoda, korišćenje softvera u stvaranju konkretnog proizvoda , jedna od stvari na koju privreda može da računa”, dodao je gradski većnik Zdravković.

Na primeru humanoidnog robota Poppy i Utvinog niskokrilca “sova” studenti su demonstrirali neke mogućnosti primene 3DEXPERIENCE platforme i rešenja koje integriše,

Profesori Mašinskog fakulteta u Nišu su prikazali primenu CAD i CAE softverskih rešenja u biomedicniskom inženjeringu i simulaciji mehaničkog ponašanja automobilskih pneumatika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare