MARTI: NEKI SVEDOCI VEĆ UBIJENI

PRIŠTINA

(FoNet)

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti upozorio je da su “neke osobe”, koje su trebale da svedoče pred novim sudom za zločine OVK, već ubijene.

Martijeva izjava usledila je dan pošto je kod Glogovca ubijen Bedri Curi, potencijalni svedok novoformiranog suda.

“Zaštita svedoka je najveći problem. Imamo informacije da su neki već ubijeni kako bi se zataškali tragovi zločina”, rekao je Dik Marti, preneo je Radio Kontakt Plus pisanje prištinskog dnevnika Bota sot.

Telo Bedrija Curija pronađeno je kod Glogovca. Neimenovani izvori u Prištini tvrde da je Curi, nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, bio svedok tužilaštva za procese koji će biti vođeni pred sudom za ratne zločine OVK u Hagu.

Curi je, tokom sukoba na Kosovu, bio pripadnik 114. brigade OVK nazvane “Fehmi Landrovci”, a direktni nadređeni bio mu je Ajvaz Beriša, poznat i pod ratnim nadimkom “komandant Tigar”. Beriša je posle rata bio savetnik u ministarstvu trgovine Kosova, profesor na fakultetu za fizičku kulturu, a sada je konzul u Frankfurtu, piše list.

Curi je ubijen hicem u glavu, nedaleko od škole u selu Gornja Korotica.

Dik Marti je, istovremeno, upozorio na “nesposobnost” Euleksa i UNMIK da zaštite svedoke na Kosovu i spreče curenje informacija.

Problem zaštite svedoka pratio je jedina dva suđenja komandantima OVK pred Haškim tribunalom, pa su Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj oslobođeni zbog nedostatka dokaza. U slučaju protiv Haradinaja, navodno, ubijeno je najmanje pet svedoka.

O problemu zaštite svedoka Savetu bezbednosti UN u nekoliko navrata žalili su se glavni tužioci Tribunala, Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je na osnovu izveštaja Dika Martija o vezama ključnih komandanata OVK sa zločinima i organizovanim kriminalom. Očekuje se da optužnice budu podignute do kraja godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare