Mart, mesec protiv malignih bolesti

VRANJE

Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom u Vranju planira niz aktivnosti u okviru kampanje „Mart mesec borbe protiv malignih bolesti“. Aktivosti će se odvijati pod sloganom „Rano otkrivanje raka spašava živote i smanjujnje troškove lečenja“.

U Centru ističu da je najefikasniji pristup kontroli malignih bolesti prevencija, i to primarna, kada se modifikacijom ili eliminacijom osnovnih faktora rizika sprečava nastanak bolesti. Posebnu pažnju treba skrenuti na skrining koji podrazumeva otkrivanje bolesti u što ranijoj asimptomatskoj fazi uz pomoć testova, pregleda ili procedura, koje se lako mogu primeniti na zdravu populaciju.

„Pored organizovanog skrininga postoji i oportuni kada sami naši građani trebaju da se javljaju na redovne preventivne preglede, a od 2013. godine su doneti i nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanje obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora“, kažu u Centru. 

Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina.  

Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. 

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvataju su žene između 25 i 64 godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Pap test jednom u tri godine. 

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

I dalje je jedan od značajnih problema u Srbiji neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka.

Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom u okviru ove kampanje planira promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva pre svega o osnovnim faktorima rizika uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala Nacionalnog programa za borbu protiv raka Ministarstva zdravlja pod sloganom „Srbija protiv raka – kaži svima koje voliš, redovan pregled je najbolja zaštita“ i „Ko ti može pomoći da izbegneš rak – Ti, odazovi se pozivu svog lekara“ kako bi se uticalo na podizanje svesti svih naših građana da najpre prepoznaju neodgovorno zdravstveno ponašanje prema sopstvenom zdravlju i zamene ga odgovornim i odlaze na redovne preventivne preglede uz pomoć kojih je moguće otkriti bolest u što ranijoj fazi kada su izgledi za izlečenje daleko veći.

Tokom kampanje u organizaciji Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom i stalnih partnera, Crveni krst Vranje, Zavod za javno zdravlje, Medicinska škola „Dr Izabel Emsli Haton“, organizovaće tribine.

Predviđena su i predavanja dr Dragana Pešića na temu „Prevencija malignih bolesti“ sa posebnim akcentom na karcinom dojke uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i demonstraciju samopregleda dojki i razlike između zdrave i bolesne dojke palpacijom na pokaznim lutkama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare