Marko Stojanović na tri kontinenta

LESKOVAC

Iako je leto i letnji raspusti, to ne važi za leskovačku školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“, što su njeni polaznici pokazali pre nepunih mesec dana donevši u Leskovac nekoliko internacionalnih strip nagradi.

Ovih dana stižu dokazi da ni predavači u ovoj Školi stripa ne priznaju sezonu godišnjih odmora, i to sa čak tri strane sveta.

Naime, leskovački strip scenarista Marko Stojanović ovog leta objavio je tri različita stripa na tri različita kontinenta, pa je tako stripove koji nose geografsku odrednicu Leskovac čitala publika u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi!

U 17. broju renomiranog češkog strip časopisa „AARGH!“ koji sadrži i temat posvećen srpskom stripu u 21. veku, kao primer onoga što karakteriše devetu umetnost u Srbiji od 2000. godine pa do danas objavljen je strip iz serijala „Vekovnici“ koji je Marko Stojanović uradio sa slovačkim strip crtačem Martinom Plškom.

Potom je u 7. broju časopisa „GAS3K“ iz Urugvaja uz stripove desetak poznatih autora iz čitave Južne Amerike objavljen strip Stojanovića i Milorada Vicanovića Maze. Pomenuti autorski tandem u ovom slučaju ne predstavlja samo svoje rodne gradove, Leskovac i Laktaše, kao ni Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i čitavu Evropu, budući da su Stojanović i Vicanović jedini strip autori u izdanju koji ne dolaze sa južne Zemljine hemisfere.

Najveći uspeh, ipak, predstavlja objavljivanje stripa Marka Stojanovića i Ivana Šainovića u okviru prestižne, luksuzne antologije „Shock“ jednog od najvećih američkih strip izdavača današnjice „Aftershock“, u kojoj se nalaze kraći stripovi nekih od najpoznatijih imena u istoriji svetskog stripa, kao što su Nil Gejmen, Brajan Azarelo, Majk Keri, Mark Gungenhajm, Džim Stalin, Pol Dženkins, Džon Kasidi, Frenk Tjeri, Bil Vilinghem, Čarls Ves, Majkl Gajdos i mnogi drugi. Navedeni autori su potpisali neke od najtiražnijih i najprodavanijih stripova, najgledanijih filmova i serija u poslednjih 30 godina, a među njima se našlo mesta i za jednog Leskovčanina. I ne samo to – Stojanovićev i Šainovićev strip odabran je da zatvori ovu antologiju! Kolika je to počast možda najbolje govori činjenica da antologiju otvara strip čuvenog književnika i scenariste Nila Gejmena (“Američki Bogovi”, “Zvezdana prašina”, “Sendmen”, “Beovulf”) i Majkla Zulija. Stojanović je na ovaj način postao jedini srpski strip scenarista koji trenutno radi za najveće strip izdavače u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare