Marko Milenković, maturant Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu

NIŠ

Marko Milenković je maturant  Gimnazije “Svetozar Marković” u  Nišu, specijalno odeljenje za matematičare.

Pre samo nekoliko dana je na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi osvojio na takmičenju iz informatike bronzanu medalju i time svoju školu učinio bogatijom za još jedno odličje nastavljajući tako da korača putem koji su davnih godina utabali učenici ove niške gimnazije vraćajući se sa međunarodnih takmičenja sa medaljama, a kako reče direktor Gimnazije “Svetozar Marković” Marijan Mišić do sada su ih osvojili preko sto.Marko je zadovoljan rezultatom koji je postigao, ali pomalo žali što je ove godine izostalo druženje sa vršnjacima iz drugih zemalja pa im je na taj način uskraćena razmena iskustava koja je za sve njih dragocena.

                       “Takmičenje se održava u Kazahstanu a ove godine se olimpijada održala onlajn, što je, u neku ruku olakšavajuće jer nismo imali problema oko toga kako otići tamo. Sa druge strane izgubili smo jedno veliko iskustvo putovanja i boravka u toj  nama dalekoj zemlji”, kaže Marko.

                        Organizacija takmičenja je takva da se iz škola učesnica pozivaju tri matematičara , dva informatičara i dva fizičara.

                         “Ja sam bio član informatičkog tima i osvojio sam bronzanu medalju. To jeste uspeh ali ja nisam baš zadovoljan jer znam da sam mogao bolje da uradim. Ipak,  medalja mi mnogo znači i nadam se da ću u budućnosti imati i više uspeha. Nagrada na ovako velikom takmičenju , koja je istovremeno nejveće na kojem sam učestvovao predstavlja veliki podstreh za dalji rad. Osvajanju medalje predhodio je celogodišnji i kontinuiran rad jer uspeh je nešto što se ne događa preko noći i nemoguće je za nekoliko nedelja pripremiti se za ovako veliko takmičenje”, kaže Marko.

                    Takmičenje iz informatike je trajalo duže od ostalih takmičenja. Dva dana po pet sati  su takmičari rešavali zadate probeleme.

                    “ Dobili smo tri zadatka po jednom danu i osim znanja da se urade zadaci treba biti umešan i lepo rasporediti to vreme. Potrebna je i kondicija da pet sati budemo skoncetrisani na rad i vreme koje imamo iskoristimo efektivno”, objašnjava Marko koji je i pored svih problema koji nisu bili planirani uspeo da ostane smiren, skoncentrisan i pokaže da je u samom vrhu najboljih mladih informatičara.

                   Marko Milenković je do šestog razreda pohađao OŠ „Ratko Vukičević“ u Nišu. Tada se dogodila prekratnica u njegovom životu.

                  “Tada sam se opredelio da obrazovanje nastavim u Gimnaziji „Svetozar Marković”. Iskreno, ideju za to su mi dali roditelji. Odmah po dolasku u ovo odeljenje jasno sam znao čime ću dalje da se bavim.  Za informatiku sam se opredelio već u sedmom razredu. Nastavnik Nikola Đorđević je nagrađivao svaki moj trud i urađen zadatak peticom, što me motivisalo da još više radim”, kaže Marko.

                       U prvom razredu specijalnog odeljenja za darovite matematičare Gimnazije “Svetozar Marković” Marko se sreo sa Nikolom Milosavljevićem i Ivanom Stošićem sa  Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu koji su i sami bili učenici ove gimnazije ali i takmičari.

                     “Kad god „zapne“ u bilo koje doba dana mogu da se putem fejsbuka da se obratim profesoru Ivanu  i dobijem odgovor u roku od nekoliko minuta. Ali i drugi profesori imaju strpljenja i razumevanja i izlaze nam u susret , objašnjavaju nam i pomažu da se spremimo za takmičenja”, dodaje Marko.

                Polaznik je Naučno istraživačke stanice Petnica .

               “Do sada sam napisao dva naučna rada iz matematike. Ove godine sam sa drugom Dimitrijem Glukčevićem , koji je godinu dana stariji i završio je Gimnaziju „Svetozar Marković, pod mentorstvom Marka Petkovića , profesora na Prirodno matematičkom fakultetu , napisao rad koji će biti predstavljen na konferenciji. Izaći će u Petničkim sveskama na temu „Pokrivanje svere kalotama „ i to je jedan od većih uspeha koji sam postigao jer je to naučni rad koji je praktično priznat od naučne javnosti”, ističe Marko.

                     Želeo bi u budućnosti da se bavi informatikom koja u sebi ima mnogo matematike. Voleo bi da otkriva i pravi nove stvari, koje još ne postoje, a koje bi na neki način menjale u tehničkom smisu savremeni svet.  Mašinsko učenje mu deluje zanimljivo jer se pravi veštačka inteligencija.To je njegov pogled na budućnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare