Mario Cekić, dobitnik Svetosavske nagrade želi da ostane u Srbiji

NIŠ

Ova nagrada za mene ima ogroman značaj, jer predstavlja potvrdu da sav trud, sve neprospavane noći u kojima sam pisao radove su doprineli pozitivno obrazovanju i nauci. Istovremeno, ova nagrada nosi sa sobom i veliku odgovornost koja podrazumeva da se očekuje da dam još veći i kvalitetniji doprinos našoj zajednici u svom daljem radu. Puno mi je srce, jer znam da je ova nagrada dobijena isključivo na osnovu zasluga i rada, jer nikada nisam imao, niti tražio kraće ili zaobilazne puteve. Na ovaj način je Mario Cekić, student četvrte godine Departmana za sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu na svojoj fejsbuk stranici opisao svoju prvu reakciju kada je saznao da je bobitnik najprestižnije nagarade, Svetosavske, koju dodeljuje Minsitarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Čini se da je njegovo iznenađenje bilo suvišno jer je kao student osnovnih akademskih studija do sada objavio pet naučnih radova i jedini je student i najmlađi učesnik Internacionalnog simpozijuma koji je održan u Tunisu.

                 „ Nisam očekivao da dobijem Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete za poseban doprinos u obrazovanju i kada sam čuo da sam dobitnik bio sam jako iznenađen posebno zbog toga jer znam da je konkurencija za dodelu ove nagrade izuzetno velika. Posebno nisam očekivao da ovo priznanje dobijem ove godine. Nominovano je 300 ljudi  i to sa razlogom. Sa druge strane, nagrada mi puno znači  jer je pokazatelj svega što sam prethodnih godina radio i ima svoje značenje. U tom pogledu je to  priznanje za moj dosadašnji i podsticaj za dalji rad“, kaže mladi Mario Cekić.

               Za Svetosavsku nagradu su ga predložile kolege sa fakulteta, studenti sa kojima zajedno studira i koji su dobro upoznati sa njegovim radom.

                „Do sada, kao student osnovnih studija, imam pet naučnih radova. Još kada sam upisivao  fakultet imao sam želju da objavim makar jedan naučni rad. To je bila neka moja ideja.  Kada sam krajem druge godine na studijama objavio prvi rad to mi je postalo zanimljivo. Počeo sam da učestvujem na novim konkursima sa temama koje su mi interesantne i počeo sam da pišem radove. Zapravo, naučno istraživačka delatnost je nešto čime bih i voleo da se bavim u budućnosti“, dodaje Matio Cekić.

                Skroman po prirodi Mario se previše ne hvali ni time da je bio jedini student koji je učestvovao na Internacionalnom simpozijumu održanom u Tunisu. I to je mnoge iznenadilo jer su do sada na ovom simpozijumu radove izlagali samo profesori ili asistenti.

                „ Reč je o naučnom simpozijumu koji organizuje Asocijacija za sociološke nauke. Bio sam jedini studen osnovnih studija koji je učestvovao na ovom simpozijumu, odnosno čiji je rad odobren za izlaganje a do sada su to bili usključivo radovi profesora ili asistenata. Nisam se ni tome nadao, ali  mi puno znači za moj budući rad, a ovaj simpozijum mi je otvorio i mnoge nove mogućnosti za nastavak obrazovanja i rada“, dodaje mladi student sociologije iz Niša.

                 Sociologija obrazovanja je nešto što ga trenutno najviše privlači.

                 „U  svojim dosadašnjim  radovima obrađivao sam različite teme  a svim tim temama je zajedničko obrazovanje jer sam u svim radovima tragao za tim na koji način obrazovanje može da doprinese pozitivnim promenama. Ima i drugih oblasti  koje me zanimaju jer je sociologija dosta široka nauka“, dodaje Cekić.

            Četvrta je godina osnovnih akademskih studija ali već gradi planove za budućnost.

             „Želim da završim i master studije nakon osnovnih i to ću uraditi na Filozofskom fakultetu u Nišu čijim sam i student. Nakon toga planiram da upišem doktorske studije. Primarna želja mi je da i doktorske studije završim u Nišu, ukoliko budem imao priliku da se zaposlim  kako bih mogao da finansiram nastavak obrazovanja. Ukoliko ne bude te mogućnosti  onda planiram da odem  van Srbije jer sam već imao ponude iz Tunisa  da tamo nastavim studije, dobio sam i stipendiju i to mi je zagarantovano, ali ja bih želeo da ostanem ovde“, zaključuje Mario Cekić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare