Marinović: Kazna za ignorisanje

BEOGRAD

Apsurdno je što nije problem odbijanje davanja informacija, nego ignorisanje tražioca informacija, rekao je danas poverenik za informacije od javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović koji navodi da se, prema izmenama zakona najavljenih za septembar, za nepostupanje po nalogu tražioca informacija propisuju kazne.

Marinović je za RTS rekao da građani ne dolaze do informacija o zaštiti životne sredine tako lako kako bi trebalo.

Znamo koliko se ljudi žale i iz godine u godinu, broj žalbi raste. Gde su barijere, treba pitati lokalne samouprave, određena ministarstva, kao i određena preduzeća,  ukazao je on.

Skoro da je 70, 80 odsto žalbi zbog nepostupanja organa vlasti u zakonskom roku. Što se tiče informacija o zaštiti životne sredine važi mnogo strožiji rok. Za obične informacije je rok 15 dana za postupanje organa vlasti, dok je za zaštitu životne sredine 48 časova. Ali, nijedan rok se ne poštuje, upozorio je Marinović.

Sada se menja zakon, podsetio je on, pa se uvodi da odgovorno lice odgovara za nepostupanje po zahtevu.

Za nepostupanje po nalogu tražioca informacija biće propisana kazna. Nadam se da će do septembra da bude izglasan zakon, a da počne da se primenjuje od januara, a možda i ranije, rekao je poverenik.

Poverenik je Izmenama zakona dobio mnogo veća ovlašćenja. Dobili smo nalog da izdajemo prekršajni nalog za nepostupanje po zahtevu tražioca informacija, da podnosimo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dobili smo pravo da utvrđujemo sve činjenice da vidimo da li je učinjen prekršaj, rekao je Marinović.

Govoreći o zaštiti mladih na internetu, Marinović je rekao da svima preti opasnost na internetu, ali mladi su najlakomisleniji, najlakše skidaju aplikacije i najlakše mogu da budu izmanipulisani.

Moja ideja je da se u školu uvede zaštita ličnih podataka, kao gradivo, naglasio je Marinović.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare