Marina Ilić: U školama i vrtićima situacija nije alarmantna

LESKOVAC

Načelnica Školske uprave Marina Ilić, koja pokriva Jablanički i Pčinjski okrug, iznela je podatke o evidenciji broja zaraženih u periodu od 12.11.-23.11. na nivou svih predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Leskovcu.

„Situacija nije alarmantna. U osnovnim školama je osmoro učenika pozitivno, četiri nastavnika i jedna nenastavna osoba. U srednjim školama imamo dva pozivna slučaja među učenicima, šest među nastavnicima i jednu nenastavnu osobu. U predškolskim ustanovama stanje je nepromenjeno, tu imamo samo ono što se desilo na teritoriji Surdulice, gde je jedno dete pozitivno. Tamo je uvedena vanredna situacija, određeni broj škola je prešao na onlajn sistem predavanja, a u vrtićima je preporučeno da se smanji broj dece, odnosno da usluge vrtiće koriste samo ona deca koju roditelji nemaju kome da ostave na čuvanje s obzirom da rade.“

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Goran Cvetanović rekao je da će u cilju sprečavanja širenje korone u narednom periodu posebna pažnja biti usmerena ka školama i vrtićima, jer u ovim ustanovama treba održati situaciju koja nije alarmantna.

„Tu ćemo sarađivati sa svim vaspitno-obrazovnim ustanovama, ali i sa prosvetnom inspekcijom. Samo nadležno ministarstvo može da donese odluku o načinu izvođenja nastave, hoće li to biti onlajn ili ne, u kojim školama će se to sprovoditi… Za sada nema epidemijskog javljanja među decom i učenicima, postoje isključivo sporadični slučajevi i to u prodocima u kojima je neki član već zaražen koronom. Javio se nešto veći broj obolelih među nastavnim osobljem i administracijom, koji su se takođe zarazili kontaktom u porodici. Zato se smatra da i dalje nema potrebe da lokalna samouprava predlaže nadležnom ministarstvu potpuni prelazak nastave na onlajn, ali ćemo pratiti situaciju iz dana u dan i zajedno donositi odluke u zavisnosti od nje.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Maxi
Maxi
3 godine pre

Situacija u školama je mnogo gora, nego što se javno predstavlja. Prikrivaju se pravi podaci da bi se stvorio lažni utisak kako je sve u redu, a nije.