Manje od polovine Amerikanaca vjeruje Facebooku

VAŠINGTON-NJUJORK

(AL Džazira)

Kada se radi o poštivanju zakona o zaštiti privatnih informacija, Amerikanci više vjeruju Googlu, Microsoftu i Yahoou, nego Facebooku.
“Imamo odgovornost da štitimo vaše informacije. Ako to ne možemo, onda to ne zaslužujemo”, navodi se u oglasu FacebookaEPA

Manje od polovine Amerikanaca veruje da Facebook poštuje zakone o privatnosti u SAD, rezultat je danas objavljenog istraživanja Ipsosa i Reutersa koje ilustruje izazove sa kojima se suočava ova društvena mreža nakon skandala zbog zlouprebe ličnih podataka više od 50 miliona korisnika.

Istraživanje sprovedeno od srede do petka takođa pokazuje da manje Amerikanaca veruje Facebooku nego drugim tehnološkim kompanijama koje prikupljaju podatke korisnika kao što su Apple, Google, Amazon, Microsoft i Yahoo.

Kako se navodi, 41 odsto Amerikanaca veruje da Facebook poštuje zakone o zaštiti njihovih privatnih informacija u poređenju, dok Googlu veruje 66 odsto građana, Microsoftu 60 odsto, a kompaniji Yahoo 47 odsto.

Istraživanje je sprevedeno onlajn na engleskom jeziku širom SAD i u njemu je učestvovalo 2.237 ispitanika, navodi Reuters.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umešana kompanija Cambridge Analytica.

Zuckerbergov oglas izvinjenja

Svetski mediji su izvestili tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji Cambridge Analytica koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Donalda Trumpa 2016. godine.

A izvršni direktor i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izvinio se Britancima zbog “povrede poverenja”, a poruku im je uputio preko cele strane u britanskim listovima.

“Imamo odgovornost da štitimo vaše informacije. Ako to ne možemo, onda to ne zaslužujemo”, navodi se u poruci, koju je potpisao Zuckerberg, prenosi Reuters.

Osnivač najveće društvene mreže u svetu rekao je da je program koji je razvio jedan univerzitetski istraživač doveo do “curenja podataka o milionima ljudi sa Facebooka 2014. godine”.

“To je povreda poverenja i žao mi je što nismo učinili više u to vreme”, istakao je Zuckerberg, ponovivši izvinjenje koje je prvi put uputio protekle nedelje u američkim televizijskim intervjuima.

On je, takođe, zahvalio korisnicima što “veruju u tu zajednicu”, i obećao da će je učiniti boljom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare