Manjak sezonskih radnika u Hrvatskoj

ZAGREB

Turistički poslenici u Hrvatskoj zabrinuti su zbog usporene rezervacije za predstojeću sezonu, a hotelijeri procenjuju da će i ove turističke sezone nedostajati između 30.000 i 35.000 sezonskih radnika.

Posle najave da je pandemija virusa korona pri kraju i da se može nadati rekordnoj turističkoj sezoni, inflacija i ruska invazija na Ukrajinu sve su poremetile, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

Rezervacije su usporene i trenutno ih je 20 odsto manje nego u ovo doba 2019. godine, navodi HRT, a jedan od najvećih problema ovogodišnje sezone ponovno bi mogao da bude manjak radne snage.

Hotelijeri i ugostitelji iz Splita i Dubrovnika potražili su radnike za deficitarna zanimanja u Mostaru.

“U ovim nesigurnim vremenima potrebni su nam mladi i talentovani ljudi koji imaju entuzijazam, žele da uče i napreduju”, rekla je Zorica Dujić iz Odeljenja za ljudske resurse dubrovačkog hotela “Hilton imperijal”.

Hotelijeri procenjuju da će i ove sezone nedostajati između 30.000 i 35.000 sezonskih radnika. 

“Naravno, ako ne dođe do eskalacije, koju niko ne želi. Prioritetno je animirati domaće tržište rada, odnosno omogućiti svima onima koji žele da rade, prevashodno mislim na studente”, kaže direktor Hrvatskog udruženja turizma Veljko Ostojić.

Da bi se studentima približila ideja ovakvog angažmana, ministar rada, penzijskog osiguranja, porodice i socijalne politike Josip Aladrović naglašava da je ideja – omogućiti viši poreski cenzus za akademske građane.

“O tome razgovaramo i mislim da ćemo tu postići nekakav dogovor pre početka sezone”, rekla je Aladrović.

Najviše nedostaju domaćice, čistačice, sobarice, konobari, pomoćni radnici u kuhinji i kuvari.

Male plate su razlog za deficit sezonskih radnika, s tim da cena radne snage nije drastično promenjena tokom pandemije. Naprotiv, upravo zbog virusa korona došlo je do smanjenja zarada.

Pripreme za predsezonu teku uobičajeno i, kako ističe HRT, Uskrs će pokazati koliko su Nemaci, kao najvažnije hrvatsko emitivno tržište, voljni da putuju.

Prošle godine je Hrvatska došla na četvrto mesto najpoželjnijih odredišta za nemačke turiste, podseća HRT

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare