Mališani iz “Ratka Vukićevića” na časove iz matematike u Tvrđavi

NIŠ

Savez učitelja Srbije je pozvao  sve škole u Srbiji da se odazovu akciji “Sa prirodom na ti”. Osnovna škola “Ratko Vukićević” ima  tu sreću da se preko puta nje nalazi najveći niški park Čair, ali su učitelji koji su se odazvali  akciji odlučili da svoje đake povedu do Tvrđave gde će provesti dan u učenju ali i igranju. Pored toga što će rešavati zadatke iz matematike, učiti lekcije iz srpskog jezika, sakupljati lišće za slike koje će nastati na času likovnog, mališani će i zapevati, ali naučiće i kako da se odnose prema prirodom i da je poštuju. Tvrđavu će ispuniti žagor preko 60 mališana drugog razreda.

                                “Deca će u Tvrđavi  da uče, da se druže, da se igraju i da uživaju. Sa nama su učenici tri odeljenja drugog razreda i učenici iz boravka. Malo će učiti matematiku, svet oko nas, ali će najviše vremena provesti u igranju. Poneli smo sve što nam je potrebno za boravak u prirodi. Mališani će  naučti i da otvaraju i postave šatore, poneli smo hranu i piće, ima i sladoleda, sve smo poneli”, kaže Tatjana Ljubomirović, učiteljica u Osnovnoj školi “Ratko Vukićević”.

                                 Ona dodaje da su učenici ove škole na neki način naučili da se druže sa prirodom jer su česti gosti parka Čair. Sada su hteli malo da promene i da posete Tvrđavu gde će uz sve još obići i spomenike i naučiti ponešto o njima.

                                 Uz sve naučiće i da se druže sa prirodom, da je čuvaju i brinu o njoj. Biće to neka vrsta časa o ekologiji o očuvanju životne sredine prilagođen njihovom uzrastu.

                                “Deca su svakodnevno u Čairu i već dobro znaju kako da se ponašaju kada su okruženi prirodom. Na ovaj način oni još dok su mali uče kako da čuvaju prirodu ali uče i kako da se pripreme za dan u prirodi i šta sve da ponesu a da to nisu samo igračke. Tako postaju samostalniji i ne moraju da čekaju da ih za izlet pripreme roditelji. I to je važno za njihovo odrastanje. Uče i kako da vode računa o sebi a kada nauče to znaće da vode računa i o drugima”, ističe Tatjana Ljubomirović.

                                Mališani ove godine nisu imali ekskurziju. Nisu imali ni nastavu u prirodi pa im je odlazak do Tvrđave neka vrsta zamena za sve to. Presrećni su zbog boravka u prirodi i nisu zaboravili da ponesu kese u koje će, kada se budu vraćali, pokupiti otpad za sobom. Tu lekciju su već naučili.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare