Mali akcionari “Progresa” pisali Vučiću, odgovor nisu dobili, upozoravaju da “neko” hoče u bescenje da uzme imovinu firme

LESKOVAC

Kompanija Progres AD iz Beograda je 1990 godine imala promet od 2 milijarde USD. Danas je Progres mikro preduzeće sa svega dvadesetak zaposlenih ali sa ogromnom imovinom u zemlji i inostranstvu i postoji velika zainteresovanost određenih krugova, da ih se domognu za sitne pare.. Progres je uspešno okončao UPPR, koji mu je odobrila Vlada Srbije, u vrema kada je premijer bio Aleksandar Vučić, navodi s eu otvorneom pismu malih akcionara kompaniej “Progres AD” koje su uputili, uz pismo koje je ranije upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću a na koje, kažu, nisu dobili odgovor.

 “Izmenom propisa gde se gubitak iskazan u predhodnih 10 godina mogao da se knjižno preklopi sa dobitkom u tekućoj godini, rok je smanjen na samo 5 predhodnih godina. Na taj način je Progres nije mogao poslovne 2020 godine, 9 godina ranije uknjiženim gubitkom da anulira knjižnu dobit ostvarenu realizacijom UPPR-a. Progres je u obavezi da plati državi porez na dobit veću od NIS-a, iako nije imao gotovo nikakav promet, jer je deo svog poslovnog prostora na  uglu Zmaj Jovine i Knez Mihajlove u Beogadu, zamenio sa poveriocima za dugove, s time da su poverioci pristali da se Progresu otpiše 50% glavnice i celokupna kamata. Najveći poverioci su bili Procter & Gamble i Gazprom Banka.

 Na taj način je sačuvan kapital akcionara, u visini od 22 miliona USD, gde je država Srbija najveći akcionar sa preko 52 % akcija. Sada ta ista država, pošto je promenila propis te Progres nije mogao ranije obračunat gubitak, koji mu je upravao država Srbija naredila da proknjiži 9 godina pre, da upotrebi radi anuliranja novouknjižene dobiti, traži da joj se plati porez na dobit.

 Da ponovimo upravo ta potraživanja prema navedenim svetskim konglomeratima je država Srbija naredila svojedobno Progresu da ih proknjiži, a sada ne priznaje da se njima anulira knjižna dobit, jer je država upravo prošle godine promenila propis. Dakle Progres treba da plati državi za njenu kapitalnu dobit, jer joj je sačuvan kapital u Progresu, što je smatramo nonsens i velika sramota.

Kako Progres jedva preživljava od izdavanja dela poslovnog prostora nije imao neki značajniji promet  niti će imati od čega da plati porez, pa će otići u stečaj po sili zakona i neko će progresovu imovinu kupiti za sitne pare.. Sve te zakulisane radnje oko Progresa neko je vešto iz senke vodio.

Da spomenemo samo lažnu izjavu gospodina Vesića, da Progres prodaje galeriju da bi neki kupac otvorio kafić u njoj. A upravo služba tog istog Vesića određuje gde može da se otvori kafić, dok je Progres samo ispoštovao UPPR koji je Vlada sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem odobrila i ne daje kupcima dozvole za bilo kakvu delatnost. Zbog te lažne izjave, Progres nije uspeo da proda ni kvadrat od poslovnog prostora, jer je Vesić odbio sve potencijalne kupce svojom izjavom. Spas su pružili sami poverioci koji su prihvatili da umesto novca dobiju kvadrate.

Ispada da je neko moćan, iz senke, čekao da se Progres oslobodi svojih dugova, pa ga sad gura u stečaj, a onda će jedini poverioc biti upravo njegov najveći akcionar i određivaće ko će voditi stečaj i kome će se imovina i po kojoj ceni prodati. Mi to nećemo dozvoliti i borićemo se svim sredstvima, kako bismo sačuvali naš kapital.

Poštovani u ime 6.000 malih akcionara Progresa od kojih je najveći broj dobio akcije po programu Ante Markovića iz devedesetihih  godina prošlog veka, a mnogi i kupili na berzi, molimo Vas da objavite naše  javno pismo, jer na direktna pisma predsedniku, niko nam nije odgovorio ni da su primljena, iako smo službe Predsedinka Srbije zamolili za to.

Ukoliko i posle ovog javnog pisma niko ne odgovori na naše molbe, spremni smo u krajnjem slučaju i na radikalizaciju i proteste ispred Vlade Srbije, pa smo na vreme hteli i širu javnost u Srbiji da obavestimo o ralozima takvog postupka, jer bi smo blokirali Knez Miloševu ulicu. To bi bio naš krajnji čin ukoliko se ništa ne promeni, jer mislimo da je velika sramota sve što se dešava oko Progresa”, navodi se u otvorneom pismu malih akcionara.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
2 godine pre

nemoj akcionari da se plase ,kupice ga milenijum tim