Albasko-srpski “poslići”: Kosovo dodelilo 61 tender srpskom biznismenu koga su SAD sankcionisale

GRAČANICA

Od avgusta 2018. do septembra 2021. godine, kompanija “Rad”, registrovana na dve različite adrese u Zvečanu, u vlasništvu srpskog biznismena Radule Stevića sa severa Kosova pobedila je na ukupno 61 tenderu u vrednosti od 5,6 miliona evra. Ovi projekti se finansiraju iz budžeta Vlade Kosova, piše portal Reporteri.

Kosovo dodelilo 61 tender srpskom biznismenu koga su SAD sankcionisale Dom zdravlja Kosovo Polje u Ugljaru je završavala firma ”Rad 028” iz Zvečana (Foto Kim)

Vlasnik preduzeća P.T.P. “Rad” i “Rad” D.O.O, Radule Stevića je jedna od osoba na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Opštine na severu Kosova predvode gradonačelnici iz Srpske liste, glavne stranke kosovskih Srba, koja je formirana 2013. godine uz podršku Beograda i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

P.T.P. “Rad” i “Rad” D.O.O. koji se u Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeća pojavljuju na ime Stević, pobedili su na tenderima kosovskih institucija za niz projekata, počev od infrastrukture u opštinama na severu, izgradnje socijalnih stanova, obdaništa, renoviranja škola, snabdevanja informaciono-tehnološkom opremom, nabavke građevinskog materijala, nabavke nameštaja i proizvodnje saobraćajne i signalne opreme.

Tender sa najvećim iznosom koji je Stević dobio bio je namenjen rekonstrukciji putne infrastrukture, odnosno dela ulice “Kralja Petra I” u Severnoj Mitrovici u vrednosti od 699.902 evra. Ovaj tender je 14. jula 2020. godine dodelila opština Severna Mitrovica.

Stević je 17. juna 2020. godine pobedio na tenderu vrednom 389.906 evra za izgradnju Doma omladine u Zvečanu, na tenderu koji je raspisala Skupština opštine Zvečan.

Za rekonstrukciju i proširenje zgrade Opštinske uprave u Leposaviću, jedna Stevićeva firma pobedila je na tenderu vrednom 345.702 evra. Na ovom tenderu Skupštine opštine Leposavić, Stevićeva firma je pobedila 23.08.2018.

U međuvremenu, Stević je 7. maja 2018. godine pobedio na tenderu u iznosu od 329.965 evra za rekonstrukciju trotoara u ulici “Ivo Lola Ribar” u Severnoj Mitrovici, na tenderu raspisanom od strane od ove opštine.

U međuvremenu, za izgradnju sportske hale u Severnoj Mitrovici, Stevićeva kompanija dobila je 325.351 evro. Ovaj tender dodelila je Opština Severna Mitrovica 04.12.2018.

Stević je pobedio i na tenderu za izgradnju vatrogasnog doma u Severnoj Mitrovici u vrednosti od preko 183.000 evra.

Pored infrastrukturnih projekata, kompanija Stević pobedila je na tenderu za nabavku nameštaja za opštinu Leposavić u vrednosti od 180.910 evra.

U međuvremenu, opština Gračanica odabrala je Stevićevo preduzeće za izgradnju socijalnih stanova, na tenderu u vrednosti od 141.689 evra.

Pored infrastrukturnih projekata, Stević je dobio i tender za proizvodnju metalnih kontejnera u Opštini Leposavić u vrednosti od 55.900 evra.

Poslednji tender na kojem je Stević pobedio je 16. septembar 2021, kada je od Skupštine opštine Zvečan dobio iznos od 46.830 evra za dodatne radove na rekonstrukciji i proširenju kanalizacione mreže u Zvečanu.

Podsetimo, firma “Rad 028” čiji je vlasnik Radule (Rade) Stević dobila je i teneder za završetak radova na objektu Doma zdravlja Kosovo Polje u Ugljaru, o čemu je RTV Kim izveštavala u nekoliko navrata.

Pomenuta firma je, prema pisanju nedeljnika NIN, samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, angažovana, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra.

NIN je tada pisao da je ova malo poznata firma dobila gotovo sve tendere koje raspisuju srpske opštine na Kosovu.

Izvor: KIM radio

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare