Male pojoprivredne proizvodjače uvode u legalne tokove

LESKOVAC

Usvajanjem novog Pravilnika o direktnoj prodaji u domaćinstvima, lokalnim pijacama, malim trgovinama ili dostavom na kućnu adresu Republika Srbija planira da podstakne prodaju poljoprivrednih proizoda sa „kućnog praga“.

Tu su propisane obaveze i prava takozvanih malih proizvođača, u koje spadaju registrovana domaćinstva koja nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja ili 100 komada živine. U ovu grupu spadaju i oni koji mogu da ponude do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno.

Ovakva praksa je već tradicija u Austriji i Švajcarskoj, a na taj način izvešće se mali proizvođači iz sive zone i obezbediti i njima i državi legalan prihod.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da se sve češće čuju zahtevi da se ova oblast zakonski uredi.

„Radi se o robi koja je životinjskog porekla. Uglavnom je u pitanju proizvodnja sira i produkata mesa. Mnogo sam protekle godine putovao po Srbiji i nećete verovati koliko sam zahteva dobio za uvođenje reda u ovu perspektivnu oblast trgovine. Mali proizvođači su i ranije svoje proizvode prodavali na pijaci, ali oni sada žele da verifikuju kvalitet svojih proizvoda, kroz oznake „zdrava hrana“, „prirodna hrana“ itd. Sada njihovi proizvodi mogu nositi etiketu o higijenskoj ispravnosti i takvu robu je moguće prodavati na kućnom pragu, odnosno u samom gazdinstvu, na pijacama, po prvi put u marketima, a kad je prerada mesa u pitanju, i na prostoru čitave Srbije, kroz sistem dostave.“

Ministarstvo je formiralo fond iz koga će se sufinansirati izgradnja i opremanje proizvodnog prostora.

Onima koji žele da formiraju preduzetničke radnje, troškove knjigovođe i održavanja u prve dve godine će pokriti država.

„Prema propisima, proizvođači će biti direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraće da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove. Međutim, neće biti u obavezi da uvode Hasap, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Farmeri će biti dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica. Za proizvođače mleka važiće rigoroznije kontrole, jer ih jednom kvartalno očekuju ispitivanja sirovog mleka na ukupan broj bakterija. Živinari će biti u obavezi da jednom godišnje kontrolišu proizvode na prisustvo salmonele“ rekao je ministar Nedimović i najavio da će u toku ove godine biti donet Pravilnik i o proizvodima biljnog porekla, kako bi proizvođači sokova, džemova, ajvara i ostalih produkata voća, povrća i lekovitog bilja, prodaju legalno mogli obavljati od kuće.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
nesrecnici u zemlji
nesrecnici u zemlji
6 godine pre

Ma dali je moguce u zemlji ovakve bede i sironmstva da se tako posluje?