Makron: Dijalog pa konkretno rešenje za nekoliko meseci

BEOGRAD

(RTS)

Francuski predsednik Emanuel Makron je naveo da će organizovati jedan poseban sastanak delegacija Beograda i Prištine, uz prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel. “Francuska će biti potpuno spremna da, zajedno sa Nemačkom, u okviru posrednovanja EU, podrži obnovu dijaloga koji ima za cilj da u narednih nekoliko meseci nađe konkretno rešenje”.

Samo na dvema stranama je da razmotre opcije do definitivnog rešenja.

Bili smo potpuno otvoreni po pitanju Kosova, naveo je Makron, posle sastanka sa Vučićem. “Organizovaću jedan poseban sastanak sa rukovodstvom Kosova, s Vama, premijerkom Srbije i kancelarkom Merkel… Francuska je angažovana da se nađe trajan sporazum”, naveo je.

POVEZANE VESTI

Francuski predsednik je rekao da postoje “neke spoljne sile koje žele da se ne nađe sporazum”. “Srbija i Kosovo su zaista evropske države i mi moramo da pomognemo da se to prevede u činjenice”.

Naša (EU) je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se našao kompromis i kako bi se uspostavila stabilnost, a to znači da nemamo ni sa jedne strane nekonstruktivne poteze, rekao je Makron i dodao da zabrinjavaju odluke poslednjih nedelja. “Odluke suprotne preuzetim obavezama treba da budu ukinute”. Rekao je da će Francuska podržati obnovu dijalogu, dodajući da će se lično angažovati iz poštovanja prema Srbiji.

Makron je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da istorija ne može da se vrati unazad, niti može da se vrati 20 godina unazad. Nema nekog magičnog rešenja ni u Nemačkoj, SAD, Francuskoj, odgovor je vašim srcima i u inteligenciji onih koji rešavaju te probleme, dodao je.

Sporazum između Srbije i Kosova je veoma važna za stabilnost regiona, i to je test za Evropu – da li je ona sposobna da sklopi taj sporazum, naveo je Makron.

Srbija je jedna velika evropska država, nacija, ja to kažem ovde glasno, u trenutku kada neki u svetu imaju utisak da bi ovaj region mogao da bude mesto gde će se prepilitati uticaj ovih ili onih, kaže francuski predsednik. “Vi držite do vaše suverenosti i nezavisnosti i ja takođe držim do suverenosti država koje poštujem”.

Srbija je deo procesa pridruživanja EU, i uvek ste bili odgovorni, govorili ste da ćete ući kad ste spremni, kaže Makron.

Razgovarali smo o ekonomskim i dubinskim strukturalnim reformama, kao i o vladavini prava, preneo je francuski predsednik. Predsednik Vučić iskreno govori i želi da radi, ocenjuje. Ja sam imao uvek jasnu poziciju – da EU ne funkcioniše dobro i da treba da se donesu odluke kako bi bolje funkcionisala, dodao je. “I mi i vi moramo da radimo, da delujemo”.

Makron je rekao da da će uvek biti uz Srbiju, “kako bismo radili na približavanju odgovorno”. Ja mislim da ste krenuli u nužne reforme kako bi se to postiglo, a paralelno sa tim EU mora da se reformiše, kako bi primila Srbiju, dodaje.

Govoreći o izveštaju EK, Makron je rekao da želi da situacija sa slobodom medija bude poboljšana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare