Makedonsko Sobranje usvojilo novo ime

SKOPLJE

Makedonski parlament (Sobranje) je sa 81 glasom “za” od ukupno 120 poslanika, usvojio i proglasio četiri amandmana Ustava države koji proizilaze iz Dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

“Ukupno su glasali 81 poslanik, svih 81 ‘za’, uzdržanih nema, protiv nema. Konstatiram da je Sobranje donelo Odluku o proglašenju amandmana 33, 34, 35 i 36 Ustava Republike Makedonije”, rekao je predsednik parlamenta Talat Džaferi nakon glasanja, prenose makedonski mediji.

Prvi amandman, koji je danas usvojen, se odnosi na promenu imena države, odnosno reči “Republika Makedonija” se menjaju recima “Republika Severna Makedonija” u celom tekstu Ustava.

Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije) iz 1944. godine, kojima se dodaje i Ohridski okvirni ugovor iz 2001. godine.

Treći nalaže da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu čestitao “uspešno završavanje revizije Ustava BJRM na osnovu Prespanskog dogovora”, prenosi makedonska agencija MIA citirajući saopštenje iz kabinet grčkog premijera Ciprasa.

Ova agencija navodi i da su dvojica premijera razgovarala telefonom nakon usvajanja izmena ustava.

Usvajanje ustavnih izmena pozdravili su i Sjedinjene Države, Evropska unija (EU) i Severnoatlantski savez (NATO).

“Makedonija je donela istorijsku odluku. Vaš parlament je glasao da usvoji ustavne izmene koje su potrebne da se implementira Dogovor iz Prespe sa Grčkom. SAD pozdravlja tu odluku”, napisao je na svom Fejsbuk profilu američki ambasador u Makedoniji, Džes Bejli.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han u zajedničkom saopštenju su pozdravili odluku Sobranja.

“Izražavamo iskrene čestitke na glasanju parlamenta o ustavnim promenama. Ovo je ključan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma. Politički lideri i građani pokazali su svoju odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku priliku u rešavanju jednog od najstarijih sporova u regionu i odlučno da krenu naprijed na putu EU. Unija snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primer pomirenja za region i Evropu u celini”, ističe se u saopštenju.

U iščekivanju završetka narednih koraka, kako se navodi, koji će “dovesti do potpune provedbe Prespanskog sporazuma, EU ostaje čvrsto opredeljena da nastavi u potpunosti da podržava i prati zemlju prema zajedničkom strateškom cilju integracije u EU”.

Zajedno sa amandmanima, Sobranje je usvojilo i Ustavni zakon o njihovom sprovođenju, u kome se, između ostalog, navodi da, ukoliko Grčka ne ratifikuje Dogovor, onda amandmani ne stupaju na snagu, kao i to da će državljanstvo biti “makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare