MAKEDONCI PUSTILI MIGRANTE DA UDJU

DJEVDJELIJA

(agencije)Stotine izbeglica i migranata pušteno je da uđu u Makedoniju iz Grčke, javlja izveštač Rojtersa sa lica mesta, samo nekoliko sati pošto je policija pokušala da im spreči prolazak koristeći suzavac i šok bombe. Posle puštanja određenog broja usledio je juriš na kordon i pravi proboj makedonske granice, u kojem je 10 izbeglica povređeno.

Najmanje 10 migranata je povređeno je kada je hiljadu njih pokušalo da probije blokadu makedonske policije na grčko-makedonskoj granici. U tom naletu i gužvi mnoge od izbeglica su se onesvestili. Čuli su se vrisci, a medicinski radnici su pomagali onima koji su se onesvestili ili zadobili povrede.

Do gužve je došlo pošto je policija dozvolila da nekoliko stotina najugroženijih izbeglica uđe u Makedoniju.

– Policija se razmakla i mi smo ušli, niko nas nije zaustavljao – rekao je jedan muškarac, ne navodeći svoje ime.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova nešto ranije je saopštilo da će dopustiti ulazak ograničenom broju “ugroženih” migranata.

– Ograničenom broju ilegalnih migranata koji spadaju u ugrožene kategorije dopušten je ulazak u Makedoniju i njima će biti obezbeđena pomoć u skladu sa mogućnostima države – navodi se u saopštenju makedonskog MUP-a, koji nije precizirao koje kategorije smatraju ugroženima.

Organizacija Amnesti internešenel pozvala je Makedoniju da poštuje međunarodno pravo i ljudska prava migranata.

– Svaka zemlja može da organizuje patrole na svojoj granici, ali ova vrsta paramilitarnog odgovora predstavlja nerprihvatljivo kršenje međunarodnog prava. Odgovor makedonaskih vlasti je kao da imaju posla sa pobunjenicima, a ne sa izbeglicama koje beže od sukoba i progona – rekla je Gauri van Gulik, zamenica direktora za Evropu Amnesti internešenela.

– Sve zemlje su dužne da zaštite one koji beže od konflikata i progona i Makedonija nije izuzetak. Ukoliko sistem ne može sa time da izađe na kraj, onda se ispravlja sistem, a ne sprečava se dolazak ljudi – piše u saopštenju Amnestija.

Za razliku od prethodnih dana kada su izdavane potvrde za preko 1.300 stranih državljana na dnevnom niovu, u poslednja 24 časa taj broj je višestruko manji, objavio je makedonski portal Plusinfo. U periodu od 24 sata izdata je ukupno 181 potvrda stranim državljanima od kojih su njih 148 Sirijci.

Mobilne ekipe Crvenog krsta u četvrtak su ukazale prvu pomoć za oko 125 osoba, među kojima je bilo i 16 trudnica. Intervenisano je samo u Tabanovcu, a od 17 časova distribuirano je 120 flaša vode, 17 paketa hrane, 15 higijenskih paketa za žene, 15 higijenskih paketa za muškarce, 80 pelena, osam ćebadi i 15 paketa za bebe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare