Maja Gojković u manastiru Prohor Pčinjski

VRANJE-BUJANOVAC

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je danas obeležavanju slave manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog. To je ujedno bila i  završna ceremoniji proslave velikog jubileja 950 godina postojanja ovog manastira.

Na svečanoj ceremoniji Gojković je primila Gramatu Eparhije vranjske.

„Gramata koju sam primila u ime Ministarstva kulture i informisanja ima veliki simbolički značaj i obavezuje da i u vremenu pred nama, svesni važnosti očuvanja kulturnog nasleđa, posvećeno i predano pomažemo opstanak i obnovu manastira i crkava, kao i njihove kulturne i duhovne delatnosti“, rekla je ministarka kulture.

Ona je ukazala i na važnost postojanja manastira, kao svedoka trajanja našeg naroda, države i crkve na tim prostorima.

„Na čitavom svetu nema mnogo spomenika kulture kao što je ovaj manastir, koji mogu istovremeno da se pohvale skoro milenijumskim postojanjem, kontinuiranim duhovnim životom i velikim značajem koji imaju za celokupno kulturno nasleđe jednog naroda“, istakla je Gojković.

Ministarka je podsetila da su manastiri bili središta kulturnog i prosvetnog života, mesta okupljanja, čuvari jedinstva i sabornosti sve do današnjih dana, te da srpske srednjovekovne manastire odlikuje raznovrsnost graditeljskih i arhitektonskih stilova.

Dodala je da je Srpska pravoslavna crkva dala značajan doprinos svetskoj hrišćanskoj duhovnoj i kulturnoj baštini neizmernom lepotom manastira i crkava, kao i bogatstvom ikona i fresaka.

Obeležavanje praznika i jubileja 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog završeno je promocijom štampanih izdanja Pravoslavne eparhije vranjske.

Ono što je danas bilo uočljivo da ministarka niti gradonačelnik Vranja, koji je, inače, kao ni ljudi u njihovom društvu , nisu nosili maske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare