Mađarska treći spoljnotrgovinski partner Srbije

LESKOVAC

U organizaciji Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga održan je

poslovni forum povodom posete Privredne delegacije iz Mađarske. Direktor Goran Jović kaže da smo danas u situaciji da, nakon otvaranja kancelarije Komiteta za Zapadni Balkan PK Mađarske, to nije samo protokol,nego kancelarija počinje da služi svojoj svrsi.

„Čitava priča se zasniva na dobrim političkim, a sada i ekonomskim odnosima između Srbije i Mađarske. Razmišljanje o učešću mađarskog kapitala i biznisa je bilo do sada vezano samo za Vojvodinu i Beograd, ali sada su mađarski privrednici ovde, razgovaraće sa našim privrednicima i ovo je samo početak jedne dalje saradnje.

Sastanku su prisustvovali, između ostalog, Atila Galamboš, predsednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, Atila Pinter, ambasador Republike Mađarske u Beogradu, te predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastoru.

„Radujem se što sam ponovo u Leskovcu, gde će mađarske i srpske kompanije imati sastanak, što je i cilj, da naše kompanije sarađuju“ rekao je Atila Galamboš i dodao da se na ovaj način probijaju zajednički putevi.

„Ubeđen sam da je ovaj deo Srbije izuzetno tlo za mađarske investicije, a postoje i konkretni projekti, kao što je izgradnja kolektora u Lebanu. Za kratko vreme smo uradili mnogo, ali treba ujediniti različite pozicije da bi nastali konkretni rezultati. Uz možemo pridodati i različite bilateralne sporazume naše dve zemlje, imamo na raspolaganju različite platforme da ostvarimo naše ideje. Nadam se da ćemo se uskoro sresti na sličnom događaju gde ćemo vam preneti neke nove rezultate.“

Atila Pinter, ambasador Mađarske, primetio je da su odnosi između Srbije i Mađarske na najvišem nivou u istoriji, a sve više se ogledavaju i u ekonomskim odnosima.

„Svake godine postavljamo nove rekorde u bilateralnoj razmeni, a prošle godine imali smo skoro 3,8 milijardi evra u robnoj razmeni. Nadam se da ove godine to može biti povećano. Od 2018. godine mađarska vlada je investirala dva investiciona projekta za Zapadni Balkan i zahvaljujući tome preko 20 mađarskih firmi je dobilo podršku vlade za investicije u Srbiji. Naša vlada će i u budućnosti biti otvorena da obezbedi podršku za zainteresovane mađarske firme u Srbiji.“

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je kao izuzetno hrabar potez hvatanje u koštac direktora Regionalne privredne komore, kao i svih drugih koji su napravili ovaj skup.

„Da je to lako, svaka komora bi nešto slično radila. Iam tu i malo egzotike u toj priči, bez obzira na dobre političke odnose, na pređeni put i sve ostalo, ali je rizik veliki. Ulog je veliki jer tu praktično svako ulaže svoju poziciju, ime, životni put, obraz, ali je to istovremeno i potvrda ozbiljnosti i uverenja da je sve ovo moguće. Kao potvrdu te ozbiljnosti možemo da uzmemo i činjenicu da je Mađarska Srbiji treći spoljno-trgovinski partner u svetu, a drugi u Evropskoj uniji. Da je neko to rekao pre pet godina, niko mu ne bi verovao. Verujem da Mađarska može postati i prvi spoljno-trgovinski partner Srbiji, a to može da se postigne samo širenjem poslovanja.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare