Mađarska jedina iz EU na potpisivanju sporazuma Izrael-UAE

BUDIMPEŠTA

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto jedini je visoki diplomata iz EU koji 15. septembra u Vašingtonu prisustvuje ceremoniji potpisivanja mirovnog sporazuma Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), najavio je Sijartov portparol.

“Na poziv predsednika SAD Donalda Trampa, kao jedini ministar iz EU, ministar spoljnih poslova Sijarto takođe će prisustvovati… ceremoniji potpisivanja u Beloj kući u utorak”, rekao je Sijartov portparol za novinsku agenciju MTI.

Prema sporazumu, čijem je postizanju doprineo Tramp, Izrael je pristao da obustavi planiranu aneksiju područja  okupirane Zapadne obale.

Takođe sporazum jača otpor regionalnoj sili Iranu. UAE, Izrael i SAD vide Iran kao glavnu pretnju na sukobima zahvaćenom Bliskom istoku.

Sporazum o normalizaciji odnosa Izraela i UAE je u avgustu objavio Tramp koji će u novembru pokušati da osvoji drugi predsednički mandat.

Pre tri dana Tramp je rekao da će se sporazumu pridružiti Bahrein.

Vodeće evropske sile, poput Francuske i Velike Britanije, pozdravile su sporazum Izrael-UAE, kao i Evropska komisija koja je rekla da je dobar za regionalnu stabilnost.

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat po anti-imigrantskoj retorici i eroziji demokratskih standarda u medijima, pravosuđu i akademskim krugovima i koji je zbog toga često na meti kritika u EU, strastveni je pristalica Trampa.

“Otkako je Bela kuća pripremila agendu za stabilizaciju regiona, to je drugi događaj koji je dokazao da je to najbolji plan do sada i da obećava da će konačno doneti mir na Bliskom istoku”, napisao je Sijarto na Fejsbuku 13. septembra.

“Američki predsednik zaslužuje zahvalnost”, naveo je on dodajući pohvale liderima Izraela, UAE i Bahreina.

Sijarto će u Vašingtonu takođe razgovarati sa Trampovim zetom i visokim savetnikom Džaredom Kušnerom, najavio je portparol mađarskog ministra spoljnih poslova.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare