Lukač: Svi novinari i ostali koji se bave sistemom odbrane znaju da se to radi, ali trebao je dokaz

BEOGRAD

Beogradski novinara , čija su specijalnost pitanja bezbednosti, Davor Lukač rekao je za JUGpress da je “ovo što se desilo sa Vulinom i Nedeljnikom samo prvi konkretan dokaz onog što svi koji su upućeni u ovu oblast znaju, a to je da su u Srbiji pravna država i institucije odavno suspendovane i da je ovo privatna država”.

” Pošto je Aleksandar Vulin “trbuhozborac” imenjaka mu Vučića, govori ono što ovaj misli, a zbog funkcije predsednika države ne sma da kaže, nije ni čudo što ga je, kao glavnog poslušnika i idolopoklonika postavio na mesto ministra odbrane. Samo to postavljenje ne bi bilo problematično da taj čovek sa te funkcije svojim izjavama ne nanosi direktnu političku štetu Srbiji, posebno kad su države okruženja u pitanju”, navodi Lukač.

” Što se ovog slučaja tiče, iza presretnute elektronske komunikacije direktno stoji VBA, koja je, postavljenjem na njeno čelo Vučićevog nekadašnjeg ađutanta iz vremena dok je bio ministar odbrane (a bez dana staža u Službi), stavljena u funkciju jedne grupe ljudi na vlasti. Vulin je tu samo “prenosnik”, transmiter”, Navodi Lukač.

Dodaje i da “veću štetu samom sebi Vučić nije mogao naneti nego omogućavajući Vulinu da dođe do poverljivih informacija, a jedna od tih je nezakonito prisluškivanje. Svi novinari i ostali koji se bave sistemom odbrane znaju da se to radi, ali trebao je dokaz. I dok se očekivalo da nekom iz VBA prekipi i postane “uzbunjivač”, dostavi podatke o nezaonitostima, kršenju zakona i Ustava, to je učinio sam Vulin, eksplicitno i nedvosmisleno. Nesuvislim, praktično sumanutim pokušajem da se njegova izjava opravda “grubom greškom” PR službe, još više ih je uvalila u živo blato”, objašnjava Lukač.

” Ćutanje tužilaštva ne čudi, oni se prave gluvi i slepi, kao što nije za očekivati da svoj posao hitno urade nezavisne institucije u čijem je to domenu, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana. Svi oni čekaju mig “glavnog””, rekao je Lukač.”

“Mene lično, međutim, čudi ćutanje novinarskih udruženja, oni se ni sinoć, ni jutros, a ni čitavo prepodne nisu oglasili, makar ona dva glavna, UNS i NUNS (ostala su samo na papiru udruženja). Verovatno njihovi čelnici vole ujutro duže da spavaju, ili oni koji su im zaduženi za pisanje saopštenja. To je pogubno po novinarsku profesiju, ili barem za njihovo članstvo, koje se sutra može naći u istoj situaciji, ako već i nisu u njoj, prisluškuju se, a ne znaju za to, kao što ni Nedeljnik ne bi znao da se Vučićev “telal” Vulin nije istrčao. Zbog toga mi je drago što nisam član nijedne novinarske organizacije niti udruženja”, rekao je Davor Lukač.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare