Čitaoci pitaju: Kako i zašto je nastala “rupa” na Širokoj čaršiji

LESKOVAC

Kako i zašto je nastala “rupa” na Širokoj čaršiji i šta je tu bilo pre nje, jedno je od zanimljivih pitanja koje postavljaju naši čitaoci. Uzgred, pitanja je puno pa molimo za strpljenje, pisaćemo o svakom od njih.

Pre no što su neki rešili da naprave “rupu” u centru Leskovca , na tom mestu je bila poslastičarnica “Dezert”. A pre nje, u vreme između dva svetska rata, o kome sad mnogi govore, ponavljući da je Leskovac bio “mali Mančester” a nemaju poima zašto su ga tako zvali, ovde je bila kuća industrijalca Koste Ilića Mumdžije.

Sve to zapisuje najveći hroničar Leskovca, njegovog života, ljudi i sokaka, novinar Sava Dimitrijević.

Pa da čujemo onog koji ZNA.

Ova lepa građevina je kuća industrijalca Koste Ilića Mumdžije – u Širokoj čaršiji na uglu ulice Kralja Aleksandra i Crkvene ulice. Tu su sa svojim porodicama živeli Uroš i Tihomir , Kostini unuci , bankari i vlasnici kudeljare i platnare ( kasnije fabrika ,,Zele Veljković” – platnara – čarapara i kudeljara – sintetika ). Šesti sin Koste Mumdžije – Vladimir Ilić, gradonačelnik prestonice, živeo je u Beogradu s obzirom da su Ilići i u Beogradu izgradili dve tekstilne fabrike i još tri fabrike u drugim mestima.

U nemačkom bombardovanju, u utorak 8. aprila 1941. godine, u ovoj kući poginuli su Tihomir Ilić i njegov sin Mile.

Po kazivanju starog Leskovčanina Novice Jovanovića Kulaša do kuće Koste Ilića Mumdžije prema železničkoj stanici bio je čuveni berberin Draža Živković, zatim Dine šnajder, ordinacija doktora Đorđa Kona, zatim Otpad Đorđa Cakića, dva Popovićeva dućana – stolarska radnja Blagoja Nikolića i Vlade Đorđevića i u drugom dućanu obućar Tane Divljo Pile, zatim kuća Jove Jovanovića, trgovca i zemljoposednika, onda Valjačkićeva časovničarska radnja, pa malo dućanče, onda krojač Mihajlo Pop Mičić i apoteka Mihajla Maznića – Maznićeva apoteka ( sad apoteka Prvi maj ).

Posle oslobođenja – u prizemlju ove zgrade na uglu bila je poslastičarnica Dezert. Sada je na tom prostoru – RUPA sa fontatom, kafanama i raznim lokalima”, piše Sava Dimitrijević.

Prati
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
marko
marko
19 Februara, 2020 2:03 pm

Sve receno osim da su lokale oduzeli komunisti,ja sam popovicev praunuk.Uzeli na pravdi boga

struka
struka
18 Februara, 2020 11:05 am

Pa ,,neki su rešili”. Sava piše istoriju sakupljajući priče od ljudi, beleži to. Ali, za ,,problem rupe” treba otići u urbanizam, oni projektuju grad, zatim tragom direkcije koja to projekuje i radi sa izvođačem. Štaviše, čućete u doba koje politke, kojih političara je doneta odluka za rupu, kao i koji urbanista je to pravdao stručno. Onda ti lokali dole, kako su prodavani, licitacijom, ko je imao pravo prvenstva, koji su kriterijumi bili. tu treba tražiti odgovore za ,,rupu”.

Milan
Milan
18 Februara, 2020 9:31 am

I kako je nastala?

Ivan
Ivan
18 Februara, 2020 12:06 pm
Odgovori  Milan

Ko i sve rupe. Srušili postojeće objekte i nalili beton.

čaki
čaki
18 Februara, 2020 1:16 pm
Odgovori  Milan

Nastala je tako što je bila potreba za izgradnjom lokala( lepa kinta za komunalno opremanje) , a da bi se otvorio pogled prema crkvi ,koja je divna, arhitekte su lokale “sklonili” sa pogleda prema crkvi”. Sve je to rađeno kada je rađen i projekat rekonstrukcije doma kulture i cele široke čaršije.

Maxa
Maxa
18 Februara, 2020 3:24 pm
Odgovori  Milan

Sve je receno, ali sustina ne…

Проститутки Бишкека
6
0
Ostavite komentar.x
()
x