Lora Pavlović: Mala preduzeća da rade zajedno

LESKOVAC

Direktorka USAIDove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Lora Pavlović rekla je u intervjuu za JUGpress da bi mala preduzeca ja juga i jugoistoka Srbije,  ako žele da budu konkurentna na   regionalnom ili međunardnom tržištu, trebalo  sve više i više da rade zajedno, da sarađuju I dodala da bi “tako mogli da garantuju kvalitet, kontinuitet i količinu proizvoda”.

“Ljugi koji traže te proizvode I usluge sada imaju globalno tržište”, objasnila je Pavlović I dodala kako USAID razmišlja  o tome kako može da podržimo jačanje lanca vrednosti, jačanje veza između preduzetnika na jugu i jugozapadu Srbije da bi ti sektori, gde smo videli da ima mogućnosti za konkurentnost, recimo u džinsu u Novom Pazaru i u proizvodnji hrane u Leskovcu, uspešno radili”, rekla je Pavlović I dodala da je potrebno jačanje veza ne samo između preduzeća i između preduzeća i organizacijama koje njima pružaju uslluge već I sa bankama, izvotima inovacija.

Ona smatra da bi zajedničko angažovanje preduzetnika Srba i Albanaca sa juga Srbije bilo dobro i u kontekstu  privredne saradnje Srbije i Kosova.

“Mislim da bi to bila dobra ideja“, rekla ej Pavlović.

Ona je objasnila da je I nedavni sajam malih I srednjih preduzeća na Pašinoj česmi kod Leskovca pokazao potewncijale ovog sektora.

„Mi smo videli  kakve mogućnosti imaju mala i srednja preduzeća da rade zajedno“, rekla je Pavlović.

„Tržište,  koje je ranije bila Jugoslavija, sada je  razdeljeno na više malih tržišta i ako možemo da podržimo napore da ta tržišta zažive i nastave da funkcionišu bilo bi dobro”, rekla je ona.

.lora-pavlovic-usaid-1

Na pitanje JUGpressa kolika sredstva USAID planira za naredni  ciklus podrške u Srbiji, Pavlović je rekla da je „pitanje sredstava  uvek problematično, ne samo za Srbiju, nego za istočnu Evropu u celini“.

„Mi kao USAID podržavamo ekonomski razvoj širom sveta i taj nivo ekonomskog razvoja je mnogo jači ovde nego,  recimo,  u Africi. Imamo manje sredstava nego što smo imali recimo početkom 2000-te, ali smo imali smo uspeha da smo radili partnerstvo sa privatnim sektorom, pogotovo iz Srbije. I sa vladinim institucijama kao što je Razvojna agencija Srbije ( RAS). Sa  našim novim programima koncentrišemo sve više i više da podučimo i tražimo partnerstvo sa privatnim sektorom, lokalnim organizacijama i sa vladom, da zajedno napravimo neki veći program u podršci ekonomskog razvoja“, rekla je Pavlović za JUGpress

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare