Lomljenje česnice u opštini Medijana

NIŠ

Gradska opština Medijana, u saradnji sa Eparhijom niškom, na Badnji dan, organizovala je nalaganje Badnjaka i „Lomljenje česnice“ na platou ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Zlatnike u česnici, koje je građanima Niša darivala Gradska opština Medijana, pronašle su Staša Veljković,10 godina i Natali Veličković ,55 godina.

Gradska opština Medijana, u saradnji sa Eparhijom niškom, na Badnji dan, organizovala je nalaganje Badnjaka i „Lomljenje česnice“ na platou ispred Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

                           Blagosiljanje, osvećenje i lomljenje Česnice obavilo je sveštenstvo Niške Eparhije, na čelu sa Njagovim Preosveštenstvom, Vladikom Niškim Arsenijem.

                             „Izuzetno mi je drago što Gradska opština Medijana, Badnji dan slavi sa prijateljima, jer je to praznik, koji se proslavlja u krugu najdražih. Oko Česnice se okuplja porodica i mi smo ovim okupljanjem, potvrdili smo da smo jedna velika porodica“, rekao je ovom prilikom, predsednik najveće niške opštine i dodao da je „Veliki odziv građana, najdragoceniji dar proslave ovog blagog dana, koji pokazuje da tradicija našeg naroda živi.

                         Čestitajući  praznik, predsednik Gradske opštine Medijana, poželeo je sugrađanima „dobre, buduće dane, dane bez straha od života. Dane u kojima Medijana, Niš, naša Srbija neće odustati od budućnosti!“

                        Predsednik Kocić je, u ime Gradske opštine Medijana, zahvalio sveštenstvu Eparhije niške, na čelu sa Vladikom Niškim Arsenijem, koje je učinilo da lomljenje Česnice ima svečarski karakter i okupljenim građanima, jer su dostojanstveno proslavili današnji pravoslavni praznik.

                              Predsednik je zahvalnost uputio i Odredu izviđača „Vožd Karađorđe“, koji su učestvovali u realizaciji događaja i predstavnicima Mlina Stevanović iz Malošišta, koji je obezbedio česnicu.

                         Za božićne praznike priređen je vatromet i uz poštovanje epidemioloških mera usled pandemije kovida 19, u parku Sveti Sava, delili su se badnjaci i ikonice, a služeni su vino, čaj, suvo voće.

                             Događaju su prusustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović i komandant Treće brigade kopnene vojske, brigadni general Slađan Stamenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare