Lokalna vlast najavljuje izgradnju još dva nova vrtića

NIŠ

 Prema rečima nadležnig Grad Niš je poslednjih godina posebno posvećem obrazovanju i brizi o predškolskoj deci. Da sa reči brzo prelaze na delo pokazuje i podatak da je na zahtev meštana selo Jasenovik dobilo u kratkom vremenskom roku novu zgradu osnovne škole koja je nikla na temeljima stare, oronule i potpuno neupotrebljive zgrade. Osim o školarcima u Gradu se vodi računa i potrebama predškolaca i najmlađih sugrađana koji borave u vrtićima. U prethodne dve godina otvorena su dva nova vrtića u naseljima 9. maj i Brzi Brod, a u planu je izgrdanja još dva vrtića od kojih se jedan gradi u Gradskoj opštini Pantelej koja je karakteristična po izgrdanji novih stambenih objekata u koje se useljavaju uglavnom mladi braćni parovi sa malom decom. Potreba za vrtićem u ovom delu grada je više puta naglašavana na sastancima gradskih čelnika.

                      „Grad Niš je u poslednje dve godine, prepoznajući značaj najmlađe kategorije stanovništva, izgradio dva nova vrtića. Jedan u naselju 9. maj i drugi u naselju Brzi Brod. Time smo povećali obuhvat dece u predškolskom sistemu za oko 500, ali tu nismo stali kad je reč o brizi i interesu za ovu kategoriju. U planu je izgradnja još dva nova vrtića. Započeli smo izgradnju dva nova vrtića, jedan u opštini Pantelej, koja ima najveći prirodni priraštaj i jedan u selu Trupale, koje je veliko selo. Time pokazujemo da jednako brinemo o deci koja se nalaze u urbanom delu grada i o deci koja žive u prigradskim i seoskim sredinama“, kažu nadležni u Gradu za obrazovanje.

                   Kada ase radi o izgradnji vrtića u Nišu značajna pomoć stiže i od Fondacije Novaka Đokovića koja je iz svojih sredstava opremila dva novoizgrađena vrtića, a učestvuje i u rekonstrukciji zgrade u kojoj će se, takođe, naći vrtić. Rekonstrukcija tog vrtića bi trebalo da počne za par nedelja.

                  Grad Niš, osim što izgradnjom nobih objakta pomaže da roditelji reše problem smeštaja najmlađih Nišlija u vrtiće, pomaže i subvencionisanjem njihovog boravka u predškolskim ustanovama, kako u onim koje pripadaju PU „Pčelica“, tako i privatnim vrtićima koji imaju ugovor sa Gradom a u Nišu ih je devet.

                 „U protekle dve godine izdvajali smo značajna sredstva kako bismo subvencionisali boravak dece u vrtićima u visini od 80 odsto od ekonomske cene, nezavisno od toga da li deca borave u državnom ili privatnom vrtiću. Radi se o sumi koja prelazi 14 hiljada dinara, koju subvencioniše Grad a ostatak, oko 4 hiljade dinara je na teret roditelja“, kažu nadležni u Gradu.

                  Iz Grada navode da je smanjena lista čekanja. Takođe, Grad će inicirati da svako dete besplatno na teret Grada uči engleski jezik.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare