Dečiji hirurzi i onkolozi deficitarne specijalizacije

NIŠ

Univerzitetski klinički centar u Nišu prati savremene metode u lečenju pacijenata sa kojima se uspešno priključuje najpoznatijim klinikama i van Srbije, kontinuirano se nabavlja uz pomoć Ministarstva zdravlja ali i iz sopstvenih sredstava oprema, renoviraju se zgrade najstarijih klinika, ali se vodi računa i o kadrovima i specijalizacijama jer je primetno da na nekim od klinika nema mladih specijalista koji bi u dogledno vreme zamenili kolege koje odlaze u penziju.

                               Prema rečima profesora dr Zorana Perišića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu  postoje klinike gde ima malo zainteresovanih za specijalizacije, pa tako kliničkom centru u Nišu treba više dečijih hirurga i onkologa.

                                 „Kliničkom centru su potrebni novi dečiji hirurzi jer je slabo zastupljena želja za tom specijalizacijom. Postoji velika potreba za onkolozima, u dogledno vreme imaćemo i problema na neurologiji, na plućnoj klinici gde proces podmlađivanja nije započeo na vreme, a slično je i na klinici za fizikalnu medicinu. Sada imamo dva zainteresovana najbolja studenta, deplomca, za fizikalnu medicinu, pa ćemo neke klinike malo relaksirati. Uspeli smo da uz pomoć Ministarstva zdravlja u proteklim godinama obnovimo kadar na kardiologiji, na plastičnoj hirurgiji. Za ove dve godine koliko sam direktor UKC-a 14 godktora je dobilo specijalizacije iz plastične hirurgije, a od  njih petoro ili šestoro sada su došli na kliniku sa dvadesetak doktora“, kaže profesor dr Zoran Perišić.

                              U ovom tenutku u UKC Niš Ima dovoljno anesteziologa, ali ako se dodatno operiše biće i oni potrebni. Međutim, na Klinici za anesteziologiju je najpovoljnija starosna struktura i to je najmlađa klinika, dodaje profesor dr Zoran Perišić direktor UKC-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare