Lokalna samouprava i Vladika ignorisali preko 500 potpisa gradjana protiv izmeštanja Dana Preobraženja iz Kozjeg Dola u Trgovište

TRGOVIŠTE

Ni preko 500 potpisa (medju njima najviše omladine) protiv izmeštanja manifestacije Dani Preobraženja iz Kozjeg Dola u Trgovište, nisu promenili stav lokalne vlasti i crkve.

Skupljeni potpisi su više od 10 posto od ukupno 4395 stanovnika po poslednjem popisu u opštini Trgovište, saopštila je danas ta inicijativa. 

Gradjanska inicijativa koja je stala u odbrani tradicije, kulture i običaja, želi da upozna javnost o sastanku koji je održan prošle nedelje sa predstavnicima  lokalne samouprave tačnije većnicima, predsednikom opštine Nenadom Krstićem, direktorom turističke organizacije Srećkom Dimitrijevićem  i njegovim preosveštenstvom Vladikom Pahomijem. Na tom sastanku, koji je održan u jednoj normalnoj i pristojnoj atmosferi, predstavnici lokalne samouprave i organizatori manifestacije nisu imali sluha za sve iznesene argumente od strane predstavnika Gradjanska inicijative, te se može reći da nije došlo do nikakvog dogovora. 

Do dogovora nije došlo jer je i 

Njegovo preosveštenstvo Vladika Pahomije bio izricit da za održavanje koncerta i postavljanje kafana na crkvenoj  zemlji  nakon 15 godina, nece dati blagoslov. 

Nas predlog i inicijativa da se manifestacija ne premesta u Trgovistu vec da ostane u Kozijem Dolu uz promene u organizaciji kako se ne bi narušila duhovnost i bogougodnost ali da se program i režija manifestacije prilagodi kako bi dobili blagoslov crkve, nije prihvacen od strane predsednika opstine Nenada Krstića i episkopa Vranjskog Vladike Pahomija.

Žao nam je sto ni Vladika ni predsednik opstine nisu uzeli u razmatranje zahtev sa preko 500 potpisnika peticije kao i velikog broja gradjana koji iz tehnickih razloga nisu potpisali peticiju,ali se slazu sa nasim zahtevima.

 Tvrdnje koje su iznešene od strane lokalnih vlasti, da oni ovakvim činom ne ugrozavaju sabor u Kozijem Dolu nisu tacne, jer će organizovanje svih aktivnosti u Trgovistu istovremeno, pa cak i istog datuma kada i sabor, sigurno dovesti do toga da sam sabor u Kozijem Dolu  dozivi sudbinu ostalih tradicionalnih sabora na teritoriji opštine Trgovište i ako  decenijama unazad važi za najveci sabor u opstini i sire, a u poslednjih 15 godina može se reći najjači na jugu Srbije.

Sa sastanaka koji je trajao oko 3h, našeg  ukazivanja da odluka koju su doneli je pogubna po sam sabor, da će ovakva odluka dovesti do razočarenja građana, dijaspore,  iseljenika, prekida tradiciju Preobraženja u Kozjem dolu, argumentacijom smo pokušali da probudimo svest predstavnika lokalne samouprave, direktora turističke organizacije, predsednika opštine Nenada Krstića i Vladike Pahomija, ali nismo uspeli. 

Sa tog sastanka izašli smo, nećemo reći poniženi i kao gubitnici, ali svakako smo bili sa pomešanim osećanjima tuge i besa, jer smo ličili na ovce koje su došle da se žale vuku što im kolje jagnjad. Na nijedno pitanje koje smo postavili nismo dobili odgovor, nijedan predlog koji smo dali nije prihvaćen. Stekli smo očigledan utisak da je ovo unapred pripremljen i dogovoren čin od strane predsednika Krstića i vladike Pahomija, jer na samom početku sastanka nakon uvodne reči predsednika opštine, vladika je smešeći se odgovorio predsedniku, citiramo: ,,Eeee, sada će više para biti za Vas”, ne znajući na koga vladika tačno misli. 

 Sabor je napravio manifestaciju a ne obrnuto, zato i treba da bude gde su je započeli omladinci pre 15 godina. Borbu smo možda izgubili ali rat nismo, zato nećemo stati.

Ovaj potez prvenstveno predstavnika lokalnih vlasti biće samo jedna od inicijalnih kapisla da se narod Pčinje probudi i krene u borbu za očuvanje svoje tradicije, svog mesta i cele Pčinje. 

Pre svega tražićemo odgovor lokalne samouprave na zahtev sa potpisima peticije koji smo predali, u protivnom reagovaćemo pravno i u skaldu sa zakonom. 

Pozivamo sve razumne i dobronamerne ljude koji podržavaju nase zahteve, da bojkotuju sve aktivnosti i desavanja u Trgovistu, a da 19. avgusta na dan Preobraženja Gospodnjeg, svi sa svojim porodicama i familijom odu u crkvu, a nakon toga se zajedno okupimo na Soboristu u Kozijem Dolu i svi zajedno proslavimo Preobrazenje Gospodnje onako kako nasa vera i tradicija nalazu.

Smatramo da je to jedini nacin da se suprotstavimo bahatim i nepromisljenim odlukama odnarodjenih pojedinaca”, navodi se u saopštenju Gradjanske inicijative za odbranu kulture , vere i tradicije. (kraj)SG/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare