LKC: Veče guslara

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar i Guslarsko društvo „Gornja Jablanica“ organizovali su  večeras „Veče guslara“ na kome je nastupilo desetak guslara iz Kragujevca, Niša, Beograda, Petrovca, Medveđe i Leskovca.
Direktorka LKC-a Sanja Conić rekla je da je ovo veče organizovano zbog publike koja voli ovaj vid  tradicije.
Predsednik Društva guslara Srbije Boban Drašković rekao je da su danas srpske gusle, kao i mnogo puta do sada u istoriji, skrajnute i sklonjene sa javne i društvene scene.
„Zaboravljamo da gusle od svog postojanja nisu bile samo instrument, nego su pratile, beležile, svedočile i oslikavale sve najvažnije događaje, bune, ustanke, junake i krvnike… Bez gusala je bio nezamisliv život naših predaka”, rekao je Drašković.

On je dadao i da “nailaze povrmeno periodi kada se pojedinci i neznalice stide srpskih gusala”.

“Oni ne shvataju,  protiveći se guslama,  da se protive istini”, smatra on.

” I današnje vreme je teško i turobno za gusle i narodnu epiku. U školama se narodna epska poezija uči na kašičicu, iako su se našoj junačkoj epici divili i najveći svetski umovi poput Getea, braće Grim i Puškina. Ali, kao što su gusle preživele 500 godina turskog jarma, a srpski vojnici ih posle preživljene golgote preko Albanije na Krfu izrađivali od vojničkih šlemova, kao što su preživele komunističke zabrane i progone, preživeće zasigurno i ovu medijsku torturu i neukus koji nam nude razni rijaliti programi”, rekao je Drašković.

Ovo guslarsko veče je bilo održano u čast Stefana Prvovenčanog koji je pre 800 godina krunisan za kralja srpskih zemalja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare