LKC: Miroljub Jevtić o Njegošu i islamu

LESKOVAC

Leskovački kulturni centar organizuje tribinu NjEGOŠ I ISLAM. Povod za tribinu je istoimena knjiga Miroljuba Jevtića, profosora Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Na tribini učestvuju prof. dr Miroljuba Jevtića, profoseo Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Nebojša N. Kocić, urednik u Kulturnom centru.

Tribina će se održati u utorak, 6. decembar u 19 časova, u Holu na spratu Kulturnog centra

Prof. dr Miroljub Jevtić je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Rođen je 1955. godine u Vranju, Osnivač i glavni i odgovorni urednik časopisa “Politikologija religije”, to je prvi naučni časopis u svetskim razmerama, posvećen objavljivanju radova iz ove discipline.

Jevtić, kao vrstan poznavalac islama, nije slučajno počeo analizu ranije od Andrića, pa onda i od Njegoša, jer se oko toga nakupilo dosta zabluda, kontroverzi, zlonamjernih tumačenja i podmetanja, čemu se valjalo suprotstaviti objektivnom argumentacijom i analizom dela pomenutih pisaca. “Jevtić pokazuje da su Njegoš i Andrić bili obaviješteni o onome čemu su pripovijedali i da su bolje, neposrednije i upečatljivije prikazali lice i naličje islama kod nas od zvanične istoriografije.
Akademik Ljubomir Zuković

Jevtić monografijom o susretu Njegoša i islama argumentovano pobija optužbe da je Njegoš islamofob i svojevrsni inspirator progona muslimanskog stanovništva sa srpskih etničkih prostora, za šta ga i danas optužuju pojedini autori.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare