Ljubav prema matematici je preduslov za nagradu na takmičenju

NIŠ

Marko Dojčinović je učenik drugog razreda Pravno-poslovne škole u Nišu na smeru finansijski administrator i na Republičkom takmičenju iz metetmatike za srednje škole u oblasti rada pravo, ekonomija i administracija osvojio je prvo mesto u svojoj kategoriji. Osvajanjem ove nagrade on je samo još jednom potvrdio da, kada se radi o takmičenjima iz ovog predmeta, na njega  može da se računa. Kaže da je na ovaj način samo odbranio prošlogodišnju titulu jer je ovo druga godina kako u konkurenciji svojih vršnjaka osvaja prvu nagradu.                    

„Dosta sam se spremao sa svojim mentorom, profesorom matematike Sašom Manićem. Pripreme su  trajale nekoliko meseci, ali se rad i trud isplatio. I pre takmičenja sam očekivao nagradu, možda ne baš prvu, ali eto, pokazalo se da sam u svojoj kategoriji osvojio najviše poena, odnosno da sam najbolje uradio zadatke. Drago mi je zbog toga jer sam opravdao kako poverenje tako i očekivanja profesora, a nagrada je zajednička jer smo zajedno učestvovali u celoj ovoj priči. Posebno mi je drago zbog škole čiji sam učenik jer je to i uspeh Pravno-poslovne škole“,kaže Marko.

                  Kada su objavljeni rezultati i kada je video da je prvi na rang listi Marko je ostao bez reči. Verovao je u sebe i to se isplatilo. Trenutak koji na takmičenju sa nestrpljenjem očekuje je početak izrade zadataka.

                 „Mada se radi o takmičenju i radu koji ne može da se ponovi ni da se ispravi ako napravite grešku, nije bilo treme pre početka takmičenja. Najuzbudljiviji trenutk je kada dobijemo zadatake. Onda bacim pogled na matematičke probleme i već tog trenutka znam šta mogu da uradim. Mislim da je momenat kada počinjem da rešavam probleme za mene najvažniji. Tada se isključujem, koncentrišem se samo na rad, a kada sklopim papire ne preostaje ništa drugo do da samo čekam rezultate“, objašnjava Marko.

              Zadaci nisu bili laki jer su takmičarski problemi uvek na višem nivou od onih koji se rešavaju na času, ali pripreme sa mentorima upravo i služe tome, da se školskom znanju doda nešto više, ali i da se ode korak dalje u odnosu na vršnjake.

              „Ove godine smo na takmičenju imali i zadatke sa logaritmima sa kojima sam se na časovima metemtike sreo tek desetak dana pre takmičenja. Bukvalno deset dana pre nego je takmičenje počelo ja nisam ni znao šta su logaritmi. Za mene su u ovom slučaju pripreme sa profesorom Sašom Manićem bile presudne jer smo uradili mnogo više nego što je to do tada predviđeno školskim planom i programom“, dodaje Marko.

                   Marko je počeo da se takmiči još kao učenik OŠ „Bubanjski heroji“. Tada se, kao osnovca, takmičio uglavnom iz hemije i fizike. I na tim takmičenjima je osvajao zapažene nagrade. Matematici se okrenuo tek kada je upisao Pravno-poslovnu školu.

                  „Oduvek sam voleo prirodne nauke i bio naklonjen njima, a onda sam u srednjoj školi nekako spontano zavoleo i matematiku.Moj je moto da je za sve što radite potrebna ljubav i veliko strpljenje. To sam stekao upravo u Pravno-poslovnoj školi. Profesor je u meni video da imam potencijala za matematiku i tako smo krenuli da radimo. Iskustvo koje stičem na takmičenjima značiće mi i kasnije u životu jer na taj način učimo da reagujemo u trenutku, da se snađemo i posebnim situacijama, da se koncentrišemo“, kaže Marko.

                 Profesori koji predaju Marku kažu da je vanserijski talenat kada se radi o matematici, ali i da je previše skroman što je, dodaju, odlika dobrih matematičara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare