LIKVIDACIJA RADIO LESKOVCA: OTKUD SAD IMOVINA?

LESKOVAC

Gradsko veće donelo je danas odluku o pokretanju likvidacije nad JP „Radio Leskovac“, kao i odluku o prestanku izdavanja medija „Radio Leskovac“ izdavača JP „Radio Leskovac“.

Zakonski osnov za donošenje ovih odluka predstavljaju odredbe Zakona o javnom infimisanju i medijima, Uredba o prenosu kapitala bez nanade zapolesnim, a kao i Zakon o privrednim društvima.

U postupku privatizacije lokalnih medija, od 50 medija koje je na prodaju ponudila Agencija za privatizaciju, nije se našao i JP „Raio Leskovac“ zbog negativnog kapitala po završnim računima. „Radio Leskovac“ i grad obavešteni su od strane Agencije za privatizaciju da se obustavlja postupak privatizacije i da se obavezuje subjekt privatizacije da u roku od 30 dana donese odluku o izdavanju besplatnih akcija. S obzirom na negativan kapital, konstatovan procenom vrednosti kapitala preduzeća, nisu mogle da se podele besplatne akcije zaposlenima. Agencija je donela zaključak o obustavi postupka privatizacije. U procesu privatizacije isplaćeno je 19 otpremnina, i u ovom trenutku „Radio Leskovac“ ima 11 zaposlenih na nedoređeno vreme, čiji će status biti rešen u“u skladu sa redefinisanjem pravnog statusa“, rakla je načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić.

S obzirom da je dalje egzistiranje ovog privrednog društva formalno pravno i finansijski neodrživo, Gradsko veće je donelo odluku o pokretanju postupka likvidacije.

Bratislav Ilić, koji je bio v. d direktor „Radio Leskovca“, dodao je da je reč o negativnom kapitalu na kraju 2014. godine. Nakon toga, do maja 2015. vraćena su dugovanja, ali Agencija za privatizaciju nije dozvolila da se radi nova procena jer to nije bilo po zakonu. Na kraju 2014. dugovanje je bilo 16 miliona, a procena kapitala je bila 3 miliona 970 hiljada, što je bio veliki gubitak. Reč je o dugovanju za plate radnicima, rekao je on.

“Ovo je jedini način da se spasi imovina „Radio Leskovca“. Mi smo uspeli da dokažemo da je zgrada dograđena 58. godine za 42 posto, tako da grad ne mora da vrati u procesu restitucije tu uzradu, već može država ili grad da nadoknadi obveznicama ili parama potomcima Vlajčića. Ovako će imovina ostati gradu, rekao je Ilić. On je uputi apel ljudima „ koji su lokalpatriote i koji mogu, da se ne bi ugasilo ime Radio Leskovca, da pokrenu neki novi Radio Leskovac. Uvek neko može, kada ovo bude ugašeno, da otvori radio i da krene sa privatnim biznisom, pod imenom nekog novog Radio Leskovca“.

Član Gradskog veća Božidar Vučković rekao je da je bio u kontaktu sa „ženom koja je zainteresovana za kupovinu „Nevene“, i da deo svog kapitala uloži u nešto što je potreba ovoga grada. Između ostalog, raspitivala se kakve su njene mogućnosti da eventualno svojim kapitalom učestvuje u kupovini Radija“. Ova informacija može da bude za budućeg likvidacionog upravnika polazište za razgovor i procenu da li tu ima zajedničko interesa, što bi bilo u interesu zaposlenih, ali i u interesu grada, rekao je Vučković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare