Likovna kolonija “SIĆEVO 2018” nastavlja delo Nadežde Petrović

NIŠ

 

U niškom selu Sićevo održava se 54. po redu Likovna kolonija “Sićevo 2018” koja je ove godine okupila 12 slikara iz regiona. Sićevačka likovna kolonija najstarija je likovna manifestacija ovog tipa na Balkanu .

Na Koloniji učestvuju slikari iz Srbije,  Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Među učesnicima ovogodišnje Likovne kolonije “Sićevo 2018” su Miroljub Đorđević i Đuro Radonjić iz Niša,  Maja Todić iz  Gračanice, Sonja Spiroska Ostojić iz Bosne i Hercegovine, Vesna Begović iz  Crna Gora, Aleksandra Rakonjac iz  Beograda, Zoran Graovac iz Beograd, Miloš Milosavljević iz Makedonije, Ana Vidmar iz  Slovenije, Rosen Tošev iz Bugarske, Gabriela Urban iz  Mađarske i Lajoš Vegh iz Mađarske.  Oni će u ovom živopisnom kraju slikati i stvarati svoja umetnička sela do  13.septembra.

Učesnici Kolonije posetili su danas Gradsku kuću gde ih je primio zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

“Posebno je dirljiv i izaziva setu kod svih podatak da je kolonija osnovana 1905. godine i da je čuvena slikarka Nadežda Petrović tada pozvala svoje hrvatske i slovenačke kolege da dođu u Sićevo na prvu Likovnu koloniju u staroj Jugolsaviji. Sama činjenica da je to prva i najstarija slikarska kolonija na Balkanu čitavoj manifestaciji daje dublji karakter”, rekao je Banđur.

Banđur je kazao da je ponovo pokrenuta inicijativa da se Koloniji vrati takmičarski karakter.

“Kolonija je nekada imala takmičarski karakter, ali je zbog krize koja je zadesila zemlju pre tridesetak godina, ta praksa ukinuta. Sada vredi da razmislimo tome jer to može dodatno da motiviše umetnike da još više energije i napora ulože u stvaranju umetničkih dela”, dodao je Banđur.

Sićevačka kolonija je obnovljena  1964. godine i do danas je u radu Kolonije učestvovalo oko 500 akademskih umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz inostranstva.

Selektor ovogodišnje Likovne kolonije je Miodrag Daja Anđelković, magistar grafike iz Niša. Organizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Maja Kostić iz Kosovske Gračanice je jedna od učesnica Likovne kolonije “Sićevo 2018”.

“Učestvovala sam i na prvoj dečijoj Likovnoj koloniji “Gračanica” koja se održava u Sićevu, ali je to bilo pre 15 godina. Počastvovana sam što sam učesnik ove kolonije i ovo je odraz moje ljubavi prema Nadeždi Petrović koja je,inače, jako volela Gračanicu, a ja joj odgovaram ljubavlju prema Sićevu, mestu u kome je ona pre toliko godina pokrenula prvu likovnu koloniju na Balkanu”, kaže Maja Kostić “

Vesna Begović iz Crne Gore koja prvi put učestvuje u radi Likovne kolonije u Sićevu i kaže da je privilegija  biti član  kolonije sa tako dugom tradicijom.

“Posebno sam dirnuta toplinom koju ljudi iz ovog kraja nose u sebi. Oni nas i inspirišu svojom toplinom koju, čini mi se, ne možemo da sretnemo na drugim kolonijama”, kaže Vesna Begović.

Tokom trajanja Kolonije umetnici će posetiti kulturno-istorijske spomenike grada Niša, neki od manastira u blizini i samu Sićevačku klisuru koja je redak prirodni fenomen.

Organizator Sićevačke kolonije je Galerija savremene umetnosti iz Niša.  Nišlije će dela nastala na Likovnoj koloniji “Sićevo 2018” moći da vide na tradicionalnoj izložbi koja se organizuje krajem novembra u umetničkom Paviljonu u Tvrđavi, rekla je Emilija Ćoćić Bilić, direktor Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Ona je dodala da slikari “ sada nastavljaju tradiciju koju je 1905.godine započela Nadežda Petrovi. Nakon te godine i kriza koje su zadesile zemlju kolonija je obnovljena 1964.godine. Fond likovne kolonije Sićevo do sada broji oko 1000 umetničkih dela od ukupno 1600. Za sve ove godine uspeli smo da ugostimo stvaraoce iz čitavog sveta”.

U radu Kolonije učestuju dugogodišnji profesori Umetničke škole Đuro Radonjić i Miroljub Đorđević. Umetnička škola ove godine proslavlja 70 godina rada

 

 

 

 

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o