LIFFE od 19. do 23. septembra

LESKOVAC

Deseti leskovački internacionalni festival filmske režije “LIFFE”, ove godine će biti održan od 19. do 23. septembra. Festival će otvoriti proslavljeni srpski reditelj, Emir Kusturica i njegov film “Na mlečnom putu” sa Monikom Beluči i Slobodom Mićalović koji neće biti u takmičarskom delu. Kusturica će tom prilikom dobiti i nagradu za afirmaciju filmske umetnosti, koja se svake godine dodeljuje na internacionalnom festivalu.

Jedno veče biće posvećeno Živojinu Žiki Pavloviću, čije ime i nosi prestižno priznanje koje se dodeljuje najboljem filmu i najboljem reditelju.

Posle ceremonije otvaranja i dodele nagrada, na trgu, ispred LKC-a, Emir Kusturica i njegov sastav “No smoking orkestra” će održati besplatan koncert koji je lokalna samouprava poklonila gradjanima Leskovca. Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić kaže da će za tu priliku najverovatnije biti obezbedjeni i besplatni autobusi za meštane iz Lebana, Bojnika, Vranja i Niša.

Deseti, jubilarni “LIFFE” će zatvoriti pozorišna predstava odnosno stand-up komedija Branka Djurića koji će predstaviti svoju “Djurologiju”.

“Posle ceremonije otvaranja, u narednih pet dana, leskovačka publika će, u takmičarskom delu, imati priliku da vidi 13 filmova iz Republika bivše Jugoslavije, a čak šest će biti premijere. Pored filmova koji će biti prikazani u takmičarskom delu, biće filmova i u revijalnom delu. Novina na ovogodišnjem festivalu jeste, da nakon 10 godina, delimo filmove u programske celine. Tu je film za mlade, studentski film, glavni takmičarski program i film autorski pečat”, rekla je Sanja Conić.

Ona je saopštila da će uskoro biti raspisan i konkurs za mlade koji će napraviti kratak film o festivalu. Kako kaže Conićeva, nagrada za najbolji film u okviru konkrusa je iPhone 5s. Konkurs će trajati do 15. septembra.

“Pokušavamo da postanemo interaktivni festival i da maksimalno uključimo publiku. Raspisali smo i konkurs za volontere, jer nam je potrebna pomoć mladih ljudi koji vole film”, dodaje Conićeva.

Iz domaće, srpske, produkcije biće prikazana dva filma: film “Rekvijem za gospodju J” Bojana Vuletića u kome glavnu ulogu igra Mirjana Karanović i film “Slepi putnik na brodu ludaka” Gorana Markovića u produkciji RTS-a koji govori o Petru Kočiću i njegovim poslednjim danima u duševnoj bolnici u Beogradu, za vreme Prvog svetskog rata.

Po prvi put, srpska publika će moći da vidi hrvatski film “Muškarci ne plaču” Alena Drljevića koji je premijeno prikazan na Sarajevskom festivalu. Iz Hrvatske nam dolazi još jedan film koji predstavlja pravo otkriće u regionu, a to je film prvenac Hane Jušić “Ne gledaj mi u tanjir”.

Iz produkcije Bosne i Hercegovine biće prikazan film reditelja Elmera Jukića “Žaba” koji je na Sarajevskom festivalu dobio nagradu publike.

Na festivalu, publika će, takodje, moći da uživa i u filmu Radeta Šerbedžije i Danila Šerbedžije, “Oslobodjenje Skoplja” koji je nastao po kultnoj istoimenoj predstavi. Ovaj film je bio i makedonski kandidat za Oskara prošle godine.

“LIFFE” će imati i bogat prateći program koji obuhvata par promocija. Prva je promocija monografije “Gospodin mangup” koja je posvećena legendarnom glumcu Draganu Nikoliću. Takodje, biće promovisana i knjiga “Mrtvi” Marka Novakovića, reditelja i urednika na RTS-u. Knjiga je nastala u čast njegovog oca, Slobodana Novakovića, urednika filmskog programa na nacionalnoj televiziji.

Direktorka LKC-a, Sanja Conić, dodaje i da je poziv upućen brojnim ličnostima iz sveta glume i da se očekuje veliki broj gostiju iz svih Republika bivše Jugoslavije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare