Lični pratilac detata u školi, utočište van porodice

 

 

LESKOVAC

Lični pratilac predstavlja sigurnu bazu deci sa smetnjama u razvoju van porodičnog okruženja. Sugestija i savet svakom pratiocu je da posmatra dete sa kojim radi i da se fokusira na stvaranje osećaja sigurnosti i poverenja. U suprotnom, ukoliko je dete uznemireno, ne možemo imati adekvatne rezultate, kaže Katarina Majkić, predavač iz Centra za razvoj potencijala dece i mladih iz Novog Sada, inače i realizator obuke za lične pratioce u Leskovcu.

U okviru projekta „Poboljšanje uspešnosti školovanja dece sa smetnjama u razvoju, razvijanjem servisa ličnog pratioca u osnovnim školama“ koji sprovodi Udruženje roditelja i nastavnika „Partnerski za obrazovanje“ Leskovac, u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju, završena je danas trodnevna obuka za lične pratioce. Obuku, predvidjenu ugovorom o radu, završilo je oko dvadesetak polaznika, uključujući i pojedinih učitelja i nastavnika, kojima će uskoro biti uručeni i sertifikati.

Nakon skoro deset godina od donetog zakona i uvodjenja inkluzije u osnovnim školama u Leskovcu, kako je rečeno, sa radom su počeli prvi lični pratioci učenika sa smetnjama u razvoju, kojima je potrebna dodatna podrška u obrazovanju.

Šest ličnih pratioca krenulo je sa radom, a od februara naredne godine biće ih za još četiri više, rekao je koordinator projekta, Zoran Ilić.

„Nadamo se da će u toku 2018. i 2019. godine, sva deca kojima je potreban lični pratilac imati tu uslugu i da ćemo tu uslugu pokriti adekvatnim ljudima koji imaju završenu obuku“.

Ilić, dalje ističe da učitelj od prvog dana, ukoliko u razredu ima dete sa smetnjama u razvoju, treba da stvara pozitivnu atmosferu oko njega.

„Lični pratilac, u saradnji sa učiteljima ili nastavnicima, može da stvori pozitivnu klimu na času. On može da asistira u tome da se dete što više uključi u rad“, dodaje on.

Predavač, Katarina Majkić, kaže da je lični pratilac most ili spona koja pomaže detetu da funkcioniše u obrazovnom sistemu, podržava njegovu samostalnost i posreduje u komunikaciji i socijalizaciji.

„Obuka je podrazumevala učenje o inkluziji, zašto je važno da zajednica bude otvorena za svakog njenog člana, ne gledajući na to da li se on možda razlikuje od ostalih. Sva deca imaju pravo na život u zajednici. Važno je da se sredina promeni, a ne da stalno budemo fokusirani na dete koje ima odredjene poteškoće u razvoju“, naglasila je Majkić.

Govoreći o obuci, jedna od učesnica, psiholog Elizabeta Veselinović iz Vlasotinca, istakla je da je važno imati jedan okvir, odnosno šta lični pratilac sme da uradi i šta želi da uradi, mimo svojih obaveza.

„Kada je u pitanju ono što hoćemo da uradimo, to je sve u dogovoru sa porodicom i naša želja. Nismo u obavezi da vodimo dete na lekarski pregled i ukoliko mu je potrebna terapija, možemo da je dajemo, ali samo uz saglasnost roditelja“, kazala je Veselinović, inače i trenutni lični pratilac devetogodišnjeg dečaka iz Osnovne škole „Josif Kostić“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare