Leskovcu od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 3,2 miliona evra za unapređenje lokalne infrastrukture, novac je iz kredita

LESKOVAC

Na konferenciji za medije gradonačelnik Goran Cvetanović rekao je da Grad Leskovac nastavlja uspešnu saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom republike Srbije u cilju poboljšanja kvaliteta života stanovnika Leskovca.

„Dokaz za to je Okvirni sporazum koji je potpisan sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem o saradnji na Projektu razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava (LIID projekat). Na taj način Gradu Leskovcu su na raspolaganje stavljena sredstva od 3.291.005 evra (oko 386 miliona dinara) za realizaciju projekata čiji je cilj unapređenje lokalne infrastrukture. Ovim sredstvima grad će moći na realizuje razne projekte, od rehabilitacije i rekonstrukcije postojeće saobraćajne infrastrukture, izgradnje pešačkih prelaza, biciklističkih staza, zelenih oaza, prostora za javni prevoz, javne rasvete, izgradnje sistema za odvodnjavanje, odbrane od klizišta, ojačavanje obala… Sredstva za realizaciju ovog projekta na republičkom nivou iznose oko 300 miliona dolara za 145 lokalnih samouprava, a obezbeđena su preko partnerstva sa Svetskom bankom i Francuskom razvojnom agencijom. Količina izdvojenih sredstava sama po sebi govori o značaju ovog projekta za čitavu Srbiju, ali i za naš grad Leskovac, jer će se njegovom realizacijom i te kako poboljšati uslovi i kvalitet života stanovnika Leskovca, kako grada, tako i okolnih mesta. Dobili smo mogućnost da nastavimo da gradimo još lepši, moderniji, funkcionalniji Leskovac i okolna mesta“.

Detalje projekta je predstavio Zoran Branković, član Gradskog veća, rekavši da su bespovratna sredstva od gotovo 386 miliona dinara Gradu Leskovcu dodeljena na osnovu formule koja uzima u obzir broj stanovnika, površinu, tj. razuđenost teritorije, indeks razvijenosti i ranjivost na klimatske promene.

„Trajanje projekta je od jula 2023. godine do novembra 2028. godine. Ministarstvo će u naredne dve nedelje formirati jedinicu za sprovođenje projekta koja će biti u koordinaciji sa radnom grupom koja će predstavljati Grad Leskovac, a sve u cilju kvalitetne i blagovremene realizacije projekta. Pored direktnih investicija u poboljšanje infrastrukture odnosno ulaganja u klimatski pametnu mobilnost, u okviru druge komponente projekta pružiće se podrška jačanju kapaciteta za pružanje infrastrukturnih usluga, odnosno za poboljšanje praćenja i predlaganja budućih projekata u skladu sa planskim i strateškim dokumentima. Grad Leskovac će u narednom periodu predlagati projekte u pomenutim oblastima koji će ići na odobravanje Jedinice za sprovođenje projekta pri Ministarstvu. Razvoj svakog naseljenog mesta zasniva se na unapređenju i poboljšanju infrastrukture.“

Gradonačelnik Cvetanović prokomentarisao je i obraćanje predsednika Vučića koji je kao primer dobre prakse, kada je u pitanju projektno finansiranje, naveo Niš i Leskovac.

„Predsednik je istakao da je Niš počeo da napreduje u tom pogledu, a da o Leskovcu ne treba govoriti, zato što smo odavno uspostavili dobar sistem. Već godinama je stanje u budžetu od 600 do 900 miliona dinara. Vratili smo sve kredite, sve obaveze redovno isplaćujuemo. Plate zaposlenima isplaćujemo 19. u mesecu i vratili smo sve dugove koje smo nasledili.“

Ovaj novac je iz kredita koji je Srbija uzela.

Ukupna vrednost LIID projekta iznosi 265,2 miliona evra, a 145 jedinica lokalne samouprave će u vidu granta dobiti sredstva koja će moći da iskoriste za razne projekte.

Realizacija projekta će trajati do 30. novembra 2028. godine

Skupština Srbije je 28. aprila 2023. godine potvrdila Sporazum o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Srbiji.

Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pesić Bojan
Pesić Bojan
9 meseca pre

Taman ima da platite put da se zavrsi do Vučje, i da sredite makar malo Nase Vučje,najlepse mesto na jugu Srbije!!! a ima i za Vas da ostane dosta