Leskovačko “Zdravlje” slagalo da imaju “novu terapijsku opciju za lečenje ranih faza bolesti izazvanih SARS-CoV-2 virusom” ?

LESKOVAC

Već četiri meseca iz leskovačke fabrike “Zdravlje” Regionalna informativna agencija ne dobija odgovor na pitanja vezana za najavljenu “novu terapijsku opciju za lečenje ranih faza bolesti izazvanih SARS-CoV-2 virusom” koju, navodo, ova fabrika ima.

Saopštenje o ovom velikom otkriću poslala je medijima PR agencija 19.10.2021.

U tom saopštenju se navodi da “Farmaceutska kompanija Zdravlje Leskovac AD u partnerstvu sa kompanijom Celltrion na tržište Srbije i regiona uvodi novu, savremenu, terapijsku opciju za lečenje ranih faza bolesti izazvanih SARS-CoV-2 virusom, a čija je efikasnost 72 odsto. Reč je o leku koji predstavlja monoklonsko antitelo koje igra važnu ulogu u sprečavanju razvoja komplikacija, odnosno indikovan je za lečenje odraslih osoba kojima nije potrebna dodatna terapija kiseonikom i kod pacijenata kod kojih postoji povišen rizik od pojave težih oblika bolesti. Ovu efikasnu i bezbednu terapiju je Evropska agencija za lekove odobrila za hitnu upotrebu u martu 2021. godine.

Rezultati kliničkih studija koji su podneti Evropskoj agenciji za lekove, kao i Real World Evidence podaci iz Južne Koreje, gde je terapiju do sada primilo preko 20.000 pacijenta, pokazuju efikasnost primene leka u izuzetno visokom procentu. Pored rezultata iz Južne Koreje, i Srbija je bila na listi od 13 zemalja u kojima  je sprovedena klinička studija u četiri zdravstvena centra. Lekari koji su bili uključeni u njenu realizaciju potvrdili su bezbednost i efikasnost ove terapijske opcije u segmentu sprečavanja razvoja komplikacija i potrebe za hospitalizacijom. Pretkliničke studije i laboratorijska ispitivanja pokazali su snažno delovanje leka u neutralisanju mutiranih varijanti virusa, poput alfa i delta soja, koje su praćene težom kliničkom slikom.

Ova terapija podrazumeva da pacijenti u prvih pet dana od pojave jasnih simptomima prime ovu jednokratnu intravensku terapiju nakon koje odlaze kući. Blagovremenim uvođenjem leka smanjuje se mogućnost progresije bolesti i komplikacija prevashodno kod pacijenata sa povišenim rizikom, a to su svakako starije osobe, gojazni pacijenti, kao i pacijenti sa pratećim hroničnim bolestima, poput dijabetesa, kardiovaskularnim oboljenjima, hroničnim bolestima pluća i malignitetima. Takođe, terapiju mogu primiti i vakcinisane osobe, dok su studije pokazale da pacijenti koji su bili na ovoj terapiji imaju kraći vremenski period oporavka između 3.4 – 6.4 dana u odnosu na placebo grupu.

Lekari, koji su učestvovali u studiji, naglasili su još jedan važan aspekt primene ove terapije, a to je svakako rasterećenje Covid bolnica. Odnosno, da se jednostavnom primenom ovog leka u vidu infuzije u trajanju od sat vremena, nakon čega se pacijent otpušta kući, postiže upravo takav cilj. Za ovu savremenu terapiju planirana je  registracija kod Agencije za lekove i medicinska sredstva”.

Posle ovog saopštenja nije bilo nikakvih novih informnacija.

Dobro upućeni su još tad sumnjali da se, zapravo, radi samo o PR kampanji ove farike.

Zbog toga smo na adresu sa koje nam je stiglo saopštenje, dakle PR agencija, 9, februara ove godine poslali mejl sledeće sadržine:

“Ovo saopštenje ste nam poslali još 19. oktobra prošle godine a mi ga objavili i na sajtu Regionalne informativne agencije JUGpress i u nedlejniku Nova Naša reč, najava bila na čitavoj naslovnoj strani. 

Od tada nema nikakve informacije o ovome pa pitamo, radi pisanja teksta, sledeće:

1. Šta se dešava sa najavaljenim lekom?

2. Da li ga ima na tržištu i gde?

3. Ako ga nema, zašto ga nema? Najavili ste kao sigurnu stvar da će ga biti.

4. U kojim tačno zdravstvenim centrima je sprovedena klinička studija , kako se navodi u saopštenju”.

Vrlo brzo toga dana smo dobili odgovor da ta PR agencija više ne radi za “Zdravlje” i dobili mejl adresu Ivane Perović, Product Manager, Zdravlje Leskovac AD, koja je i potpisala saopštenje.

Pitanja smo prosledili rečenoj Ivani Petrović od koje, do danas, nismo dobili apsolutno nikakav odgovor.

Zato postavljamo jedino logično pitanje, da li su to iz “Zdravlja” obmanuli javnost, što je eufemizam za slagali, kada su najavili “efikasnu terapiju” protiv koron koju, navodno , imaju?

I da li je to u skladu sapravilima dobre poslovne prakse i, naročito, nekakvim etičkim standardima koji moraju da postoje kada je u pitanju davanje lažne nade zaraženima koronom da “Zdravlje” poseduje “efikasnu terapiju”.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare