Leskovačko tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv vlasnika Hidro-Tana zbog pretnji

LESKOVAC-CRNA TRAVA

(CINS)

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Dragana Klisure, vlasnika Hidro-Tana i suvlasnika u firmi Eco Energo Grup zajedno sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića

„Zapamti, od danas ti nije siguran ni posao, ni porodica, ono što ja budem rekao, meni se veruje i tako će da bude“, pretnje su koje je Velibor Zlatković, putar iz Crne Trave, prijavio policiji u oktobru 2016, a zbog kojih je Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu vodilo istragu protiv Dragana Klisure, vlasnika građevinske firme Hidro-Tan i partnera Nikole Petrovića u firmi Eco Energo Group.

Dokumentaciju o ovom postupku Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je od Osnovnog javnog tužilaštva u Leskovcu tražio krajem juna, ali je odgovor stigao nakon zakonom predviđenog roka i nakon objavljivanja teksta o poslovanju firmi Hidro-Tan i Eco Energo Group – „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke“ u kome se ovaj događaj pominje.

Zlatković je par meseci nakon podnošenja prijave dobio otkaz, a iz preduzeća za puteve Trace nisu želeli da daju komentare za CINS.

Klisura u razgovoru za CINS kaže da je „sve izmišljeno i da je bilo nečeg da bi bilo dalje istraživano“, kao i da se zbog činjenice da je okrivljen za nešto sa čim nema veze, oseća uvređeno, a navode o pretnjama negirao je i pred policijom.

Do telefonskog razgovora, u kojem je Klisura navodno pretio Zlatkoviću, došlo je nakon što je Zlatković kao radnik preduzeća Trace iz Vranja došao sa policijom na gradilište firme Hidro-Tan u mestu Sastav Reka jer je primetio da je sa desne strane puta, nedaleko od gradilišta Hidro-Tana, skinuta zaštitna ograda.

Zlatković je ranije za CINS rekao da ga je Klisura u telefonskom razgovoru pitao šta ima protiv njegove firme na šta mu je odgovorio da samo radi svoj posao, što piše i u spisima tužilaštva.

Policiji je rekao da je nakon događaja, tokom narednih nekoliko dana u više navrata razgovarao sa Slavišom Mlađenovićem, građevinskim inženjerom zaposlenim u Hidro-Tanu, koji mu je rekao da Klisura nije ozbiljno mislio na porodicu ali jeste ozbiljno mislio za posao.

Mlađenović je policiji potvrdio da je razgovarao sa Zlatkovićem, ali je naveo da mu je tom prilikom rekao da ne zna da mu je Klisura pretio i da to nije način na koji on posluje i radi.

Klisura je policiji objasnio da je njegov radnik zvao Zlatkovića u vezi sa ovim događajem kako bi razgovarao o eventualnim merama koje treba preduzeti da se sanira deo bankine koji je potkopan, ali da detalje tog razgovora ne zna.

Osnovno javno tužilaštvo u Leskovcu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Klisure 26. oktobra 2016 godine.

Ovo nije bila prva krivična prijava protiv Klisure. Poslednje istraživanje CINS-a pokazuje da suHidro-Tan i Eco Energo Group svoje poslovanje započeli uz sumnje na prikriveno vlasništvo.

Firma Energoprojekt podnela je protiv Klisure i još četvoro zaposlenih u Energoprojekt Oprema krivičnu prijavu 2010. zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca, a u vezi sa začecima poslovanja firme Eco Energo Group koja zajedno sa Hidro-Tanom danas predstavlja lidere u poslu sa obnovljivim izvorima energije u Srbiji. Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je ovu krivičnu prijavu u martu 2013. godine.

CINS je ranije otkrio da je država za otkup struje od malih hidroelektrana koje su u vlasništvu više firmi povezanih sa kumom predsednika Srbije, Nikolom Petrovićem, isplatila preko 10,1 milion evra u periodu 2013-2017. Najveći deo tog novca isplaćen je upravo firmi Eco Energo Group u kojoj osim Petrovića udeo u vlasništvu imaju i Dragan Klisura, vlasnik Hidro-Tana, Vera Ristić, tašta tenisera Novaka Đokovića i Nenad Kovač, zvani Neša Roming.

Samo Hidro-Tan, koji se kao građevinska firma bavi gradnjom malih hidorelektrana u Srbiji, je u periodu 2013-2017 uvećao svoje prihode skoro 4,5 puta – sa 2,4 na 10,4 miliona evra. Deo zasluga leži i u poslovima koje je Hidro-Tan dobijao od države, a među njima je i gotovo pet miliona evra vredna rekonstrukcija 14 malih hidroelektrana u vlasništvu Eletroprivrede Srbije (EPS) koja se finansira iz EBRD kredita.

(Fotografija :Velibor Zlatković, putar iz Crne Trave, koji je prijavio pretnje Dragana Klisure policiji )

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Grada Surla
Grada Surla
5 godine pre

To je zakon jacega!?