Leskovačko Odeljenje za urbanizam dalo dozvolu za izgradnju turske fabrike Erenli i pogona Statovac komerca u Zelenoj zoni bez procene uticaja na životnu sredinu

LESKOVAC

Leskovačko Odeljenje za urbanizam dalo je dozvolu za izgradnju turske fabrike Erenli i pogona Statovac komerca u Zelenoj zoni bez procene uticaja na životnu sredinu.

Ovakav odgovor smo dobili iz ovog odeljenja uz opasku da će studiju o proceni uticaja na životnu sredinu tražiti za drugu fazu izgradnje turske fabrike koja se, inače, bavi proizvodnjom gumenih delova za automobilsku industriju a u Leskovcu, na samo petsto metara od arterskih bunara za vodosnabdevanje , baviće se proizvodnjom objekta za sisteme za tečnu cirkulaciju u automobilskoj industriji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je predizbornu kampanju ove godine posetom ovoj fabrici i tada je rečeno da je završen prvi deo planirane izgradnje.

O sitnici koja se zove procena uticaja na životnu sredinu niko nije govorio.

Možda zato što je negde procenjeno da to nije ni važno.

O ovome jasno govore i odgovori koje smo dobili u Odeljenju za
urbanizam grada Leskovca.

“Za ERNELI DOO Leskovac izdati su lokacijski uslovi
ROP-LES-33471-LOCA-6/2021 zavodni broj 353-320/21-02 od 10.12.2021.
godine za izgradnju proizvodnog objekta spratnosti P+2 sa pratećim
objektima na KP br. 15023/1, 15029/8 i 15029/16 KO Leskovac u Leskovcu.
U proceduri izdavanja lokacijskih uslova zatraženi su uslovi za
projektovanje i priključenje od sledećih imaoca javnih ovlašćenja:
• Elektrodistribucija Srbije, Ogranak Elektrodistribucija Leskovac;
• JKP Vodovod Leskovac;
• Telekom Srbija a.d.;
• JP Urbanizam i izgradnja Leskovac;
• MUP Odeljenje za vanredne situacije Leskovac;
• Vodni uslovi JVP „Srbijavode“ VPC „Morava“ Niš;
• JP „Srbijagas“.

U uslovima gore navedenih imaoca javnih ovlašćenja je jasno definisan
način priključenja na komunalnu infrastrukturu.

Za I fazu izdata je građevinska dozvola ROP-LES-33471-CPI-7/2021,
zavodni broj 351-21026/21-02 od 20.12.2021. godine.
Za I fazu izdata je i prijava radova ROP-LES-33471-WA-9/2021, zavodni
broj 351-21064/21-02 od 28.12.2021. godine.
Prilikom podnošenja zahteva za građevinsku dozvolu za drugu fazu
investitor je u obavezi da dostavi studiju o proceni uticaja na životnu
sredinu”, navodi se u odgovoru na pitanja Regionalne informativne agencije JUGpress koje prenosimo u integralnoj verziji.

Nije navedeno koji je razlog da rečena studija nije zahtevana pre izdavanja dozvole za početak radova na fabrici , tim pre što se radi o fabrici koja se bavi poslom vezanim, kako stručnjaci navode, za prljavu tehnologiju i potencijlni je rizik za životnu okolinu.

Studija o proceni uticaja na životnu sredinu nije zahtevana ni za Statovac komerc a ovo je objašnjenje Odeljenju za urbanizam grada Leskovca.

” Preduzeću Export-import „Statovac komerc“ d.o.o, je izdatti su
lokacijski uslovi ROP-LES-1549-LOC-2/2020 zavodni broj 353-138/20-02 od
06.03.2020. godine za izgradnju slobodnostojećeg objekta – skladišta
spratnosti P+1 sa pratećim objektima na KP br. 15226 KO Leskovac u
Leskovcu. U proceduri izdavanja lokacijskih uslova zatraženi su uslovi za
projektovanje i priključenje od sledećih imaoca javnih ovlašćenja:
• Elektrodistribucija Srbije, Ogranak Elektrodistribucija Leskovac;
• JKP Vodovod Leskovac;
• Telekom Srbija a.d. ;
• JP Urbanizam i izgradnja Leskovac;
• MUP Odeljenje za vanredne situacije Leskovac.

Za predmetni objekat nije rađena studija o proceni uticaja na životnu
sredinu, obzirom da se ne nalazi na listama I i II prema Uredbi o
utvrđivanju liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste
projekata za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu
(„Službeni glasnik RS“, br. 114/2008), a u skladu sa odredbama Zakona o
proceni uticaja na životnu sredinu („Službeni glasnik RS“, br. 135/04 i
36/09).

Nakon toga preduzeću Export-import „Statovac komerc“ d.o.o,izdata je i
građevinska dozvola ROP-LES-1549-CPI-3/2020 zavodni br.351-20388/20-02
od 22.07.2020. godine za izgradnju slobodnostojećeg objekta – skladišta
spratnosti P+1 sa pratećim objektima na KP br. 15226 KO Leskovac”.


STRUČNJACI: STUDIJA O PROCENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU OBAVEZNA PO ZAKONU

” Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu kao poseban upravni postupak koji prethodi odobravanju izvođenja projekta od strane državnih organa nadležnih za izdavanje građevinske dozvole ili drugog pojedinačnog akta kojim se omogućava početak izvođenja zahvata”, kaže za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Danijela Nestorović, advokat iz Ekološkog ustanka-Ćuta koja se godinama bavi ovim problemom .

” Nosilac projekta je u obavezi da nadležnom organu dostavi sve neophodne informacije i podatke o značajnim uticijama projekta u odgovarajućoj formi (studija o proceni uticaja ) i da se suzdržava od započinjannja izvođenja radova pre nego što organ da saglasnost na studiju o proceni uticaja nakon sprovedenog postupka procene uticaja (čl.5 Zakona o proceni uticaja)”, objašnjava Nestorović koja će biti i poslanica u novom skupštinkom sazivu. 

“U okviru ovog postupka , zainteresovana javnost ostvaruje pravo učešća u donošenju odluke o projektu kroz procedure konsultacija kao i pravo da odluku donetu u ovom postupku osporava u sudskom postupku kontrole uprave (upravni spor).

Organ koji je nadležan za izdavanje građevinske dozvole u smislu Zakona o planiranju i izgradnji , ima obevzu da sve vreme vodi računa o tome: 

– da planirani objekat za koji je podnet zahtev za izdavanje građevinske dozvole predstavlja projekat koji može imati značajan uticaj na životnu sredinu 

-da li je investitor pribavio odgovarajuću saglasnost na projekat od strane organa nadležnog za sprovođenje postupka procene uticaja ili odluku da za projekat nije potrebno sprovesti postuak procene uticaja. . “, obralaže detaljno čitav proces.

Nestorović upozorava da postoji presuda Upravnog suda od 12.02.2012.godine u slučaju “Gondola”  – kojom je “usvojen tužbeni zahtev tužioca i poništeno rešenje Ministarstva zbog NEZAKONITOSTI GRAĐEVINSKE DOZVOLE BEZ PRETHODNO SPROVEDENOG POSTUPKA PROCENE UTICAJA I PRIBAVLJENE SAGLASNOSTI NA STUDIJU O PROCENI UTICAJA”.  

“Prema čl.3 stav 3. Zakona o proceni uticaja propisano je da se procena uticaja sprovodi “za projekte koji se planiraju na zaštićenim prirodnim dobrima i zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra”

Kako se i fabrika Erenli i Statovac bave industrijskim delatnostima – fabrike koje se zidaju u “Zelenoj zoni” – smatram da je bez obzira na Uredu Vlade RS o utvrđivanju projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste projekata za koje se može zahtevati procena uticaja na životnu sredinu  (Sl.glasnik RS , br. 114/2008) – trebalo i moralo već u prvojj fazi zahtevati i studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, kaže Danijela Nestorović.

Ona navodi da se firma Statovac bavi izradom kancelarijskog materijala , kako je zvanično registrovana. a u Uredbi Vlade Srbije stoji da je studija neophodna ” za industrijska postrojenja za proizvodnju  celuloze  iz drvne mase , slame ili sličnih vlaknastih materijala, papira i kartona sa proizvodnim kapacitetima koji prelaze 20t/dan.. 

Fabrika Erenli je automobilska industrija i po toj uredbi lista 2.  – može se zahtevati studija o proceni uticaja za postrojenja za proizvodnju ili sklapanje motornih vozila i proizvodnju motora za motrona vozila – svi projekti”, navodi Danijela Nestorović.

Inače, turskoj kompaniji Erenli je bez naknade dodeljeno državno zemljište od 67.469 metara kvadratnih u Leskovcu, radi izgradnje proizvodnog objekta za sisteme za tečnu cirkulaciju u automobilskoj industriji.

Odluku o ovome donela je Кomisija za kontrolu državne pomoći koja je odobrila dodelu zemljišta.

Tržišna vrednosti zemljišta je, prema proceni Ministarstva finansija – oko 1,2 miiona evra.

Na Zelenoj zoni inače nije napravljen kanalizacioni sistem a problem je uočljiv još od izgradnje fabrike Aptiv i grad Leskovca iz budžeta plaća pražnjenje alternativne septičke jame napravljene za njihove potrebe.

I, da podsetimo, u opremanje Zelene zone potrošeno je više stotina hiljada evra evrospkih para u okviru projekta koji je grad dobio a njena namena je bila prodajni i centra za skladištenje voća i povrća od individulanih poljoprivrednih proizvođača sa iz Leskovca i Jablaničkog okruga.

Nova vlast (SNS) nije htela ni da čuje za to po preuzimanju vlasti , uz obrazloženje da su to radili “žuti” pa je počela avantura sa pravljenjem fabrika sa prljavom tehnologijom u zoni koja je trebala da bude namenjena prodaji hrane.

Sada vidimo da kao preduslov za izgradnju tih fabrika nadležne službe u Leskovcu nisu tražile čak ni Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

JUGpressovi izvori kažu da je rečena Studija za drugu fazu izgradnje fabrike Erenli gotova ali da je puna manjkavosti i nedozvoljenih propusta i nejasnoća.

Što ne znači da neće biti i odobrena, to pokazuje i slučaj davanja saglasnosti na izgradnju fabrike za preradu opasnog otpada iza nekadašnje fabrike “RUL” , u blizini arterskih bunara za vodosnabdevanje i u gusto naseljenom delu grada.

Saglasnost je dalo Ministarstvo za zaštitu životne sredine a još uvek je nepoznanica da li je grad Leskovac zbog toga podneo tužbu Upravnom sudu u zakonskom roku .

Sve o političkim, ekonomskim, infrastrukturnim, kulturnim i sportskim dešavanjima u Leskovcu i okruženju, kao i o sudbinama običnih ljudi iz našeg komšiluka, čitajte i ovde.

Prati
Obavesti me o
guest

11 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Džabe smo krečili
Džabe smo krečili
1 godina pre

Javašluk u odeljenju za urbanizam traje od početka dvehiljatitih. Svaki načelnik ili šef odeljenja je prvo zadovoljavao svoje i potrebe svojih prijatelja i “prijatelja” lukrativne prirode. Odavno je tu trebalo da reaguje tužilaštvo i kriminalistička policija. Sada je, plašim se, kasno, svi su ušemljeni, ruka ruku mije.
Ovo o čemu pišete je samo nastavak tog javašluka. Pisanje ih neće ni malo potresti niti zagorčati espreso u Safariju.

Igor
Igor
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Pišete da je u pitanju “pogon” Statovca u naslovu a u dozvoli vidimo da se radi o skladištu što se kosi sa izjavom Danijele Nestorović i samim tim nema potrebe za procenu uticaja na životnu sredinu po zakonu. Ako Statovac ipak napravi pogon za proizvodnju znači da su lagali u zahtevu i projektu i da je onda ovo pitanje za inspekcije i pitanje odgvornosti Statovca. Podrzavam vaš rad ali kada su ovakve stvari u pitanju mora se pažljivo sve sagledati.

Igor
Igor
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Ovde se radi o dozvoli za skladište i o samoj nameni istog i to je suština. Danijela je iznela podatak iz APR-a o delatnosti Statovca što jeste obmanjivanje javnosti. Da je izdata dozvola za pogonski objekat onda bi bila u pravu. Jasno je svima nama šta radi ova vlast i čime se sve služi ali se nadam da smo bar bolji od njih i da ćemo se uvek truditi da iznesemo činjenice .Ključno je to što ste napisali, “šta će stvarno biti”. Vama svaka čast i što ste jedno od retkih danas koji se trude da nam ukažete na stvari kako jesu. Srdačan pozdrav.

Laki
Laki
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Obmanjivanje javnosti je krivično delo.

Igor
Igor
1 godina pre
Odgovori  Jugpress

Vaša sagovornica je morala da pročita dozvolu i zatim da komentar i obrazloži čitaocima, ovako ispada da je dala komentar neznajući sve činjenice a vi ste stavili naslov kao da jeste već tako. A to šta će Statovac tamo da radi nema nikakve veze sa njenom izjavom.

komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
1 godina pre

kad naprave apokalipsu ,tad ce se uradi studija