Leskovački trg odbrojava “sitno”: Obilazak pred proslavu godišnjice od kada je istekao rok za završetak

LESKOVAC

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ispred naručioca i finasijera radova na leskovačkom trgu , i direktor JP “Urbanizam i izgradnja” Novica Nikolić , ispred nadzornog organa, obilazili su danas beskonačne radove na leskovačkom trgu koji ulaze u prvu godišnjicu prekoračenja roka za završetak.

Obilazak je uredno fotografisan, kao što se vidi na slici, a nije poznato da li je u sklopu pripreme obeležavanja ovog datuma.

Radovi na ovom, kako je nazivan više puta “kapitalnom projektu” počeli su 12. novembra 2019 i tada je rečeno da je rok za završetak 360 dana koji su istekli lane.

Rečeno je i da će ovo “čudo” od gradjevinskog poduhvata ( što bi tiliko koštalo i radovi toliko dugo trajali inače), koje se ipak gradi bez podzemne garaže, tako neopodne Leskovcu, koštati 223 miliona dinara za koje se grad zadužio a kredit će otplaćivati svi gradjani.

Dve godine kasnije trg još uvek nije završen, čitaoci nam svakodnevno javljaju da se na tom prostoru u centru grada ništa ne dešava, da često nema nijednog radnika, u šta se i ekipa Regionalne informativne agencije JUGpress više puta uverila.

A evo šta su govorili pre dve godine, kada su radovi počeli

POSTAVIO: JUGPRESS 12 NOVEMBRA, 2019

LESKOVAC

A danas oko podneva počelo ogradjivanje metalnom ogradom trotoara u centru grada i gradskog parka.

Otpočeli su radovi na izgradnji centralnog gradskog trga i sanaciji trotoara na Bulevaru oslobođenja.

Ova kapitalna investicija vredi 223 miliona dinara, prema ugovoru 75 miliona će biti isplaćeno tekuće godine, a ostatak sume 2020. Rok za izvođenje radova je 360 kalendarskih dana.

Predmet projekata i ugovora je izgradnja, uređenje centralnog gradskog trga površine od oko 8600 kvadratnih metara, od čega će oko 1400 biti pod zelenom površinom, kao i uređenje pešačkih površina od oko 2700 kvadratnih metara, rečeno je danas.

Da podsetimo, prilikom posete gradonačelnika i novinara prostorijama JP „Urbanizam i izgradnja“ zimus rečeno je da će na rekonstrisanom trgu ostati tridset posto sadašnjeg zelenila a letos je gradonačelnik tvrdio da će biti više od tridsete posto .

Koliko će stvarno biti zelenila izgleda da ćemo tačno saznati tek kad “uređenje” bude gotovo.

Početak radova je bio i povod za konferenciju za medije na kojoj je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao da će na mestu neuređenog parking prostora bez reda i smisla biti sagrađen trg kao u svetskim metropolama upravo onakav kakav zaslužuju naši sugrađani.

„Još od davnina su trgovi bili mesto okupljanja i druženja, poprišta najvažnijih i najradosnijih događaja u svakom društvu. Čak i posle velikih istorijskih promena gradski trg je ono što ostaje i zato mi danas počinjemo sa stvaranjem istorije za budućnost. Temeljno smo se pripremali, radili, projektovali, dobili kvalitetan projekat i građevinsku dozvolu, izabrali pouzdane izvođače radova, firmu „Bauvezen“ iz Lazarevca, i s ponosom mogu da kažem da će danas početi radovi na izgradnji centralnog gradskog trga i sanaciji trotoara na delu Bulevara Oslobođenja. Stanovnici Leskovca će konačno dobiti moderan i funkcionalan gradski trg u koji će se ulivati glavna pešačka zona i gde će Leskovčani i Leskovčani dobiti novo multifunkcionalno mesto okupljanja, gde će se obeležavati svi važni događaji koji se dešavaju u našem gradu. Mnogi sanjali, mnogi maštali, ali evo sada taj san pretvaramo u javu. Naglasiću da nijedno stablo neće biti posečeno, već će 37 novih stabala biti zasađena.“

Direktor JP „Urbanizam i izgradnja“ Novica Nikolić pojasnio je da će se na trgu naći pozornica, fontana, zelene površine i osnova za pilon.

„Pozornica će biti stepenasta, trougaonog oblika, višenamenska, planirano je da fontana bude u nivou partera, a obe će se naći u jugoistočnom delu trga. U blizini će biti i osnova za pilon, dok će zelene površine trakaste biti po obodu trga, odnosno, na samoj periferiji. Po obodu istih biće postavljeno preko 50 komada granitnih klupa i još 15 komada na trotoaru. Projektovano je urbano osvetljenje sa LED izvorom svetlosti. Cilj nam je da dobijemo savremeni prostor koji će biti mesto okupljanja Leskovčana.“

Kompletno gradilište će biti ograđeno, kako bi se obezbedila bezbednost na samom gradilištu, ali i omogućio prilaz pešacima svim lokalima. Na platou kod bivše Robne i Modne kuće postoji prostor do samog ivičnjaka, koji je predviđen za kretanje pešake. Klupe koje se trentuno nalaze u parku biće izmeštene u park „Devet Jugovića“.

„Za ove radove postoji građevinska dozvola, urbanistički projekat i plan generalne regulacije i svim tim planovima ovde nije predviđen parking prostor“ pojašnjava direktor Nikolić.

„U međuvremenu smo radili na što većem obezbeđivanju parking mesta i na tome ćemo da radimo i dalje. Nije jednostavan postupak rešavanja imovinskih odnosa, ali grad intenzivno radi na tome”, rekao je Nikolić a na pitanje d ali to znači da rešenje nije obezbedjeno sad već se nalazi smao u projektima , ponovio je sve ovo.

Na pitanje kada će biti završena prva faza radova na trotoaru od Robne do Modne kuće rekao je da se radovi ne izvode po fazama i da čeće svi rdaovi biti završeni za godinu dana.

Na pitanje kada će spomenik Kosti Stamenkoviću biti premešten na novu lokaciju koja će , kako je ranije govoreno, biti ispred nekadašnje komande grada, odgovorio je da će “spomenik biti izmešten u toku radova, kad izvođač dođe do tog dela.“

S obzirom na probleme koje je Grad Leskovac imao sa nekim izvođačima radova koji nisu poštovali rokove za završetak radovao čemu je i gradonačelik govorio nedavno, pitali smo da li sau ovim ugovorom obezbedjene kaznene mere ako izvodjač kasni, Nikolić je rekao da je “u ovom slučaju obezbeđena bankarska garancija, postoji kazna za nepoštovanje rokova, a ugovorom su precizirane i obaveze kojih izvođač i investitor moraju da se pridržavaju”.

„Mi očekujemo da će čitav posao biti gotov za 360 kalendarskih dana“ zaključio je direktor Novica Nikolić.

A na naše pitanje da li je rekonstrukcija gradskog trga u Generalnom urbanističkom planu ili se nalazi u Izmeni i dopuni Plana generalne regulacije užeg centra grada , koji su pre nekoliko dana usvojili članovi Gradskog veća ali još uvek nije usvojen na sednici Skupštine grada, Nikolić je odgovorio “i u jednom i u drugom”.

Prati
Obavesti me o
guest

6 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dimitrije
Dimitrije
2 godine pre

Umrećete od ljubomore,mržnje i zavisti što ne možete da budete Mesko!

Izede si prosek
Izede si prosek
2 godine pre

A da su se tek gradile podzemne garaže, to bi se radilo brat-bratu najmanje 10 godina. Ova li je frajla jedno od onih sa prosekom 9,66 i platom od 100.000 u kabinetu da se švrćka i škljoca aparatom? E, Mesko, Mesko, sram te bilo.”Frajer” koji bez funkciju i pare ne ume da zadrži žensko pored sebe. Ljudi se nešto ne sećaju da ih je bilo dok je bio radikal.

Djura Milenkovic
Djura Milenkovic
2 godine pre

Kakav doktor nauka, takav i trg. Nepostojeci.

Bojan Pesić
Bojan Pesić
2 godine pre

ako se takozvani trg i bude zavrsio sigurno ce to biti zahvaljujuci nasem mesku, samo ako bude trebao da se popravlja!!! a to je sigurno trebalo bi lično on da ga popravlja i to u sareno odelo koje mu se smesi

Jedeš malo, skidaš salo...
Jedeš malo, skidaš salo...
2 godine pre
Odgovori  Bojan Pesić

Kako li će se saviva? Će mora da kalira jedno 70 kila.

Djura Leskovac
Djura Leskovac
2 godine pre

Nije to njemu od prežderavanja! To je njemu od “dama” u gradskom odboru stranke u kojoj je predsednik, a koje su otprilike pre tri meseca, na NJEGOV predlog, morale da se dizanjem ruku izjašnjavaju o svojim “oralnim” veštinama.

Ne znam da li je ušlo u zapisnik, ali izglasano je jednoglasno. Bez uzdržanih!
Očekuje se da uskoro i “muški” deo kvoruma glasa istovetno.

Zadnji put uredio 2 godine pre Djura Leskovac