DŠK “Osnovac”: Ubedljivo prvo mesto i plasman u Drugu ligu

NIŠ

Na  nedavno završenoj Ligi Centralne Srbije Jug 2021 u šahu  u muškoj seniorskoj konkurenciji  DŠK “Osnovac” iz Niša osvojio prvo mesto i plasirao se u Drugu ligu Centralne Srbije. U najuspešnijoj godini u istoriji kluba, u godini za pamćenje, tačno mesec dana nakon osvojenog trećeg mesta u Superligi Srbije u ženskoj konkurenciji, čime je ostvaren najveći uspeh niškog šaha u ekipnoj seniorskoj konkurenciji u poslednjih 20 godina, postignut je još jedan veliki uspeh,  osvajanje prvog mesta i plasman u viši rang i u muškoj seniorskoj konkurenciji.                         

Liga Centralne Srbije grupa Jug za 2021. godinu odigrana je u dva dela – prvi deo igrao se u Nišu od 17. do 19. septembra, dok je drugi deo odigran u Dimitrovgradu, od 14. do 17. oktobra. Učestvovale su 12 ekipe, iz Niša, Niške Banje, Dimitrovgrada, Bele Palanke, Svrljiga, Aleksinca, Blaca, Lebana, Medveđe i Crne Trave, a nakon odigranih 11 kola, pobednički pehar, prvo mesto i plasman u viši rang takmičenja,  Drugu ligu Centralne Srbije, ubedljivo je osvojila ekipa DŠK “Osnovac” iz Niša, koja je zabeležila 10 pobeda i samo jedan nerešen rezultat, bez poraza.

                    “Osnovna zamisao nam je bila da pružimo priliku našim mladim igračima da se kale i da napreduju i u seniorskoj konkurenciji, imajući u vidu da u kadetskoj i omladinskoj konkurenciji nema adekvatnih ekipnih takmičenja. O prvom mestu uopšte nismo ni razmišljali, tim pre što je upravo ovaj rang takmičenja “onaj pravi” jer u njemu možemo da pružimo šansu većem broju mladih igrača da nastupaju. Taj spoj mladosti i iskustva, velike želje mlađih snaga i neiscrpne energije dvojice iskusnih igrača, dao je rezultat i u prvom delu ovogodišnje lige, u kome smo zabeležili četiri pobede i jedan nerešen rezultat, čime smo prvi deo takmičenja završili na prvom mestu u našoj grupi. Ni u tim trenucima nismo razmišljali o borbi za prvo mesto, tim pre što smo imali ogromnih kadrovskih problema za nastavak takmičenja”, kažu u DŠK “Osnovac”.

                   Ekipa je nastupala u sledećem sastavu, poređana po broju osvojenih poena:

IM Đukić Željko, koji je bio najuspešniji igrač na celoj ligi sa 9.5 poena iz 11 partija,

FM Terzić Goran 7.5 poena iz 11, Lukić Jovan 6.5 iz 10, WIM Velikić Adela 6 ,

Lukić Nikola 5.5 iz 10, WGM Injac Teodora 3.5 iz 5, Pavlović Andrija 2.5 iz 5, Stevanović Jovan 2 iz 5, Petrović Nemanja i Nedeljković Mladen 0.5 iz 1.

                  Za kraj ove najuspešnije godine u istoriji kluba DŠK “Osnovac” očekuju nastupi na još dva ekipna takmičenja,  Omladinska liga Centralne Srbije 2021, u obe konkurencije, koja se igra od 12. do 14. novembra u Kniću, a gde sjajne omladinke kluba brane pehar osvojen 2019. godine, prošle godine se ovo takmičenje nije održalo zbog epidemioloških razloga, i  Druga ženska liga Centralne Srbije 2021, gde će sa drugom ženskom ekipom ogranak kluba pokušati da izbori plasman u Prvu žensku ligu Centralne Srbije za 2022. godnu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare