Leskovacki spomenari: Orkestar LILI

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

U Leskovac je pedesetih godina prošlog veka bija pročuveni orkestar ,,Lili“ – sviraja je diksilend muziku na igranjke u Gimnaziju i Omladinski dom, ondak u Dom sindikata i u baštu u Park devet Jugovića, a na takmičenja orkestara u Knjaževac, Negotin i druga mesta osvajali su nagrade, Mlogo godine posle – pročuveni muzičar Kornelije Kovač je pričaja da je, kd je ednput došja u Leskovac, čuja fantastičan diksilend sastav i da je slušajući ih kako sviraju – zavoleja muziku za ceo život.
U orkestar su svirali Aca Lipsa, Backo Gavrilović Žer, Džane, sin na popa Gute Đorđevića sviraja je povremeno, a bubnjar je bija Moka Dzivan. Svi članovi orkestra svirali su po nekolko instrumenta. Aca Lipsa, za kuga se smatra da je bija možda i najbolji muzičar u Leskovac u toj vreme, sviraja je gitaru, saksafon, klarinet i armuniku. Backo je sviraja klarinet, a Džane klarinet, saksafon i gitaru.I kd oni sviriv – pa toj je bila milina i da se sluša i da se igra – po taktu koji je davaja Moka Dzivan udarajući u bubnjevi.
Kakvi ljudi i kakvo vreme iz koje su se uselili u naša sećanja!

U Omladinski dom u Litrićevu kafanu do Maznićevu apoteku u Široku čaršiju često je priređivano Drugarsko veče – orkestar Kulturno umetničkog društva ,,Mladost“ prvo odsvira ednu igru, ondak se izvede recitacija, pa opet igranjka, zatim učenik Muzičke škole odsvira pesmicu, pa opet – igranjka.

Kompletan tekst u leskovačkom nedeljniku Nova Naša reč i na sajtu www.novanasarec.org.rs, link

LESKOVAČKI SPOMENARI : ORKESTAR LILI

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare