LESKOVAČKI SAJAM MESTO KREATIVNE EKONOMIJE

 

EpuS i grupa partnerskih organizacija javno su prezentovali stručnoj javnosti i građanstvu dokument „Preliminarni biznis plan za revitalizaciju okruglog paviljona u Leskovcu“. O dokumentu su govorili njegovi autori, Srđan Dimitrijević, dr Dragana Pavlović, Donka Petrović, Mira Rangelov, Dragana Madžarac Savić, Dragana Lazić i Gordana Mitić

 

 

O ekonomskom aspektima projekta „Revitalizacija okruglog paviljona“ govorio je jedan od autora dokumenta Srđan Dimitrijević.

Okrugli paviljon simbolizuje ekonomsku suštinu grada kao tržišnog mesta, a to podrazumeva konkurentnost, a nje nema bez kreativnosti i inovativnosti. Suština ponuđenog rešenja za okrugli paviljon je da to bude mesto gde će se okupljati kreativni ljudi, naučnici, umetnici, dizajneri i umetnički zanati, dakle, mesto kreativne ekonomije.  Reč je o ekonomskoj sferi kojoj ni ekonomske krize u proteklim decenijama nisu mogle ništa. Jer na svakih pet mesta u kreativnoj ekonomiji, dolaze još dva u komplementarnim delatnostima.

-Kroz biznis plan mi smo predložili da okrugli paviljon bude pretvoren u kreativno inovativni centar. Leskovac ima potencijala za to. Trenutno u kreativnom sektoru formalno radi oko 1.000 ljudi, još toliko u sivoj ekonomiji, a potencijal je još 3.000 ljudi. Ukoliko bi se njih 5.000 uključili u bilo kojoj formi i pokrenuli kroz aktiviranje sajma, imali bismo potencijal za stvaranje nove vrednosti od 25 miliona godišnje. Napravili smo predračunsku vrednost  i ona je duplo manja od one koja se spominjala u predlogu većinskog vlasnika sajma. On je pominjao milion i po evra za osposobljavanje tog prostora. Prema našem planu bilo bi potebno oko 750.000 evra. Predviđa se da to bude energetski samoodrživ objekat, sa solarnim panelima na krovu, rekao je Dimitrijević.

Dokumentom je predviđeno da sajam nudi dvadesečetvoročasovnu promociju kreativnog potencijala Leskovca koja će trajati 12 meseci u godini, a da paraleno sa tim budu organizovane izložbe na kojime će se promovisati ono što su napravili kreativni ljudi. Time bi se trenutno zaposlilo 150 ljidi, kao i veći broj onih koji bi radili u pomoćnim delatnostima.

Ključno pitanje je kako obezbediti sredstva za ovakav projekat. Srđan Dimitrijević upućuje na to da preko EU,  kroz pogram „Krativna Evropa“, čiji je fond milijardu i po evra za period od 2014. do 2020. godine, može da se dođe do potrebnih sredstava. Iako Srbija nije članica EU ona može da konkuriše za sredstva iz ovog fonda. Postoji još sijaset drugih načina da se dođe do sredstava, tvrdi Dimitrijević, i napominje da bi to moralo da bude javno privatno partnerstvo.

Još jedno od ključnih pitanja odnosi se na vlasništvo, budući da je većinski vlasnik sa 70 posto kapitala sajma Miškovićeva „Delta holding“, dok je 30 posto u vlasništvu grada.

-To znači da vlasnik ni jednu odluku ne može doneti bez saglasnosti grada“, kaže Dimitrijević.

Kompletan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare