Leskovački PUPS pokreće inicijativu za obezbedjivanjem besplatnog prevoza za penzionere, invalide, trudnice i decu do sedam godina

LESKOVAC

Gradski odbor PUPS-a Leskovac pokrenuće inicijativu u lokalnoj samoupravi da Grad Leskovac obezbedi besplatan prevoz penzionera sa primanjima ispod 25.000 dinara i onima koji su stariji od 70 godina, a za penzionere do 70 godina starosti sa 50% popusta.

Pored penzionera važno je proširiti mogućnost besplatnog prevoza za invalide, trudnice i decu do 7 godina starosti, rekao je u razgovoru za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress predsednik Gradskog odbora PUPS-a Slobodan Veličković.

On je dodao da je na sednici rukovodstva Gradskog odbora PUPS-a Leskovac, koja je održana početkom avgusta, analiziran rad tog odbora u predhodnom periodu ali i zdravstvena, ekonomska i politička kretanja u Leskovcu i položaj penzionera, sa posebnim osvrtom na period u doba korone kada je Gradski odbor kroz formirani krizni štab i u saradnji sa kriznim štabom Grada Leskovca, bio, ukoliko je to bilo moguće, neposredno u kontaktu sa većim delom svojih članova preko mesnih organizacija i putem telefona.

Zaključak je da se svo vreme pandemije, u velikom broju slučajeva, bilo u kontaktu sa članovim, te da su im pružane neophodne informacije i pomoć, dodao je Veličković.

Iz PUPS-a posebno naglašavaju krajnje odgovoran odnos penzionera prema pandemiji i merama koje je propisala Vlada Republike Srbije i ističu da je odziv penzionera na vakcinaciju u visokom procentu.

Što se prostora za druženje penzionera u Gerontološkom centru u Leskovcu tiče, tu su aktivni klubovi za stare. Prostorije Udruženja penzionera Grada Leskovca u kojima su se odvijale društvene aktivnosti penzionera su privremeno zauzete jer se deo službe Fond-a PIO Leskovac preselio u te prostorije do završetka rekonstrukcije zgrade Fond-a PIO, a očekuje se da radovi završe do septembra-oktrobra ove godine, objašnjava Veličković.

On je rekao i da “s obzirom da grad Leskovac ima 144 naseljena mesta od kojih su Leskovac, Vučje i Grdelica gradskog tipa, a ostala su seoskog tipa, to govori o neophodnosti da stanovništvo iz tih naseljenih mesta ima potrebu da dođe u svoj administrativni, zdravstveni, privredni, kulturni, društveno-politički centar, te da to otvara pitanje prevoza za koji deo penzionera, posebno onih sa najnižim penzijama, iz udaljenih seoskih sredina, nema sredstava”.

” Njihove potrebe koje se mogu zadovoljiti samo u gradu postavljaju prevoz kao jedan od najvažnijih elemenata svakodnevog života. Do mnogih seoskih sredina nema organizovanog prevoza, a tamo gde ga ima je skup, posebno za kategoriju penzionera sa najmanjim primanjima.

Gradski odbor PUPS-a Leskovac zaključuje i predlaže da se pokrene inicijativa u lokalnoj samoupravi da Grad Leskovac obezbedi besplatan prevoz penzionera sa primanjima ispod 25.000 dinara i onima koji su stariji od 70 godina, a za penzionere do 70 godina starosti sa 50% popusta. Pored penzionera važno je proširiti mogućnost besplatnog prevoza za invalide, trudnice i decu do 7 godina starosti. Na sednici PUPS-a je pohvaljen i rad Udruženja penzionera Grada Leskovca i njihova organizacija, razne aktivnosti kroz sekcije, putovanja, druženja sa penzionerima iz udruženja drugih gradova i pomoć koju pružaju članovima udruženja penzionera”, rekao je Veličković.

PUPS, na čelu sa predsednikom Milanom Krkobabićem, i Savez penzionera Srbije, na čelu sa predsednikom Saveza penzionera Srbije Andrijom Savićem, nastavljaju zajedno svoje aktivnosti na odbrani interesa najstarijih, da se prati rast plata u javnom sektoru, da se održe svi oblici društvenog standarda i lično dostojanstvo penzionera, objansio je on i dodao da je “saradnja PUPS-a i Saveza penzionera Srbije sve intenzivnija u svim segmentima društvenog života gde zajedno štite interese penzionera”.

Shodno potpisanom memorandumu o unapređenju međusobnih odnosa i saradnje između PUPS-a, Saveza penzionera Srbije i Pokreta trećeg doba u Srbiji saradnju treba podići na viši nivo u organizacionim jedinicama na lokalu, sva tri potpisnika, zaključeno je na sednici, preneo nam je Veličković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare