Leskovački osmaci na probnom testu iznad republičkog proseka

LESKOVAC

Na probni test pred malu maturu, koji je organizovan 12. I 13. aprila u 25 leskovačkih osnovnih škola izašlo je oko 950 učenika, rekao je za JUGpress rukovodilac Aktiva direktora Gradskih osnovnih škola Ilija Đorđević.

On dodaje da su  preliminarni rezultati pokazali da su osmaci uradili test bolje u odnosu na prethodnu godinu, ali i u poređenju sa svojim vršnjacima  u Srbiji, što je potvrda kontinuiranog rada nastavnika koji su sa njima radili tokom čitavog školovanja.

Na testu iz matematike prosek bodova je 10,2 od mogućih 20, pitanja iz srpskog jezika pokazala su nešto bolji upeh, jer je u proseku osvojen 12,1 procenat, dok je u kombinovanom testu, koji sadži zadatke iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, osvojeno 13,3 procenta, što predstavlja dobar plasman.

Na kombinovanom testu, kako naglašava Đorđević, zadatke iz fizike  na osnovnom nivou znanja   uradilo je 88 odsto učenika, a slično znanje pokazano je i iz biologije. Pitanja iz geografije uradilo je 90 odsto osmaka, nešto slabiji rezultati ostvareni su iz istorije, dok je pitanja iz hemije rešilo 30 procenata.

Đorđević podseća da su ovo preliminarni rezultati i da se u školama još uvek vrši obrada podataka.

Kontrolu rada učenika nadzirali su nastavnici kako bi se onemogućilo prepisivanje.

Završni test pred upis u srednje škole biće organizovan 16.,17. i 18. juna .Osmaci će prvog dana rešavati test iz matematike, drugog iz srpskog jezika i trećeg kombinovani test.

Đorđević podseća da će i ove godine biti pooštrena kontrola, kako bi učenici bili onemogućeni da prepišu ispitna pitanja i pokažu stvarno znanje.

Ove školske godine učenici 13 od 25 škola na području grada uspešno su nastupili i na opštinskim,okružnim i republičkim smotrama znanja. Kako kaže Đorđević, na republičkim takmičenjima  učešće je uzelo 113 učenika, a najbolji plasman, što podrazumeva jedno od prva tri mesta, ostvarili su učenici  iz škole „Josif Kostić“, koji su osvojili ukupno 22 boda, bez obzira što se zbog rekonstrukcije objekta nastava odvija na tri lokacije u Leskovcu. Na drugom mestu su đaci iz škole „Vasa Pelagić“ sa 18, dok treće mesto dele škole „Vožd Karađorđe“ i „Vuk Karadžić“ sa osvojenih 17 bodova.

Tri  direktora su do sada u Leskovcu položila obaveznu licencu koju je prema Osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja  propisalo Ministarstvo prosvete. To su Biljana Miljković , direktorka Muzičke škole „Stanislav Binički“ , Goran Ristić iz Osnovne škole „Kosta Stamenković“, i Ilija Đorđević, iz škole „Josif Kostić“. Kako zaključuje Ilija Đorđević, ovo je potvrda međusobne saradnje svih škola na području Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare