Leskovački malci genijalci osvojili dva pehara na Olimpijadi

LESKOVAC-VLASOTINCE

Leskovački malci genijalci osvojili su dva pehara na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici koja je održana prošle nedelje u Beogradu.

Pavle Stamenković iz Vlasotinca (4.razred) je ponovio prošlogodišnji uspeh i u kategoriji anzan od 3. do 7. razreda osvojio zlato, dok je Andrej Mihajlović (2.razred) u pismenom delu bio sjajan i osvojio pehar  za 3.mesto.

I prošle godine je postignut sličan uspeh, kada su Pavle i Darko Rajković iz Leskovca doneli zlato i srebro kao i pehar lidera generacije.

Na takkmičenju je učestvovalo vise od 1200 dece uzrasta od 4 do 12 godina iz 15 zemalja, i to u dve kategorije: najpre u pismenom delu gde su za 12 minuta rešavali 120 zadataka, a zatim u kategoriji mentalnog računanja (disciplina anzan).

Olimpijada u Beogradu predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi

Ovogodišnju Olimpijadu u mentalnom računanju otvorila je ataše za kulturu ambasade Japana u Srbiji, Jukini Gonda
Oduševljenje i fasciniranost neverovatnim sposobnostima ove dece je  uobičajena reakcija svih koji imaju priliku da ih gledaju na delu.

U jednom od finala recimo, dve devojčice su računale niz od 150 brojeva koji su se smenjivali brzinom od deset brojeva u sekundi, što posmatraču koji nema uvežbanu sposobnost mentalnog računanja deluje kao super moć, s obzirom da nije u stanju ni da isprati smenu brojeva a kamoli da ih sabira i oduzima. Upravo to vežbanje koncentracije i sinhronizovanje rada obe hemisfere mozga jeste najveća prednost ovog sistema učenja koji daje rezultate ne samo u matematici, već i učenju generalno, ali kroz život daje i mnogobrojne druge prednosti od kojih treba izdvojiti i fotografsko pamćenje koje može da se razvije kod neke dece,  brzo donošenje odluka kao i izuzetnu memoriju i logičko razmišljanje.

U nedelju, 17. juna u 21h, u dvorištu Šop- Đokićeve kuće, u okviru Leskovačkog letnjeg festivala, malci genijalci će publici pokazati svoje znanje i veštine i podeliti utiske sa takmičenja na kojima su učestvovali.

Ova sjajna generacija leskovačke škole Malac genijalac ove godine završava školovanje, ali je tu nova generacija za koju je upis u toku.

Nadamo se da će i oni nastaviti putem uspeha koji su im utrli stariji drugari i da ćemo se i narednih godina radovati njihovim uspesima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare