Leskovački Aerodrom više nije na prodaju

LESKOVAC

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije objavila je, krajem prošle godine, „Oglas radi otuđenja nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije putem prikupljanja pismenih ponuda“ kojim se na prodaju stavlja 21 vojni objekat na teritoriji Srbije.

Zanimljivost predstavlja podatak da se u popisu vojne imovine ponudjene na prodaju više ne  ne nalazi zemljište na kome se decenijama nalaze leskovački Aerodrom „Mira“, zajedno sa hipodromom i stadionom  fudbalskog kluba iz Vinarca.

To znači da su nastojanja Uprave Aerokluba „Saša Mitrović“ i lokalne samouprave, usmerena na očuvanje aerodroma i sprečavanje njegove prodaje, urodili plodom, i da su stvoreni uslovi za revitalizaciju delatnosti aerodroma i Aerokluba.

Podsetimo da je zemljište na kome se nalazi aerodrom „Mira“ sa pripadajućim objektima, inače u vlasništvu Ministarstva odbrane (MOD), zaključkom Vlade Srbije 2006. godine stavljeno na tender za prodaju kao imovina bez značaja za funkcionisanje Vojske Srbije, čime je važenje ugovora o korišćenju između leskovačkog Aerokluba i MOD zamrznuto. Ovakva situacija ostavila je Aeroklub bez mogućnosti da registruje poletno-sletnu stazu aerodroma kod nadležnog republičkog organa, pa je i delatnost sekcija Aerokluba gotovo zamrla.

U poslednjih godinu dana intenzivirani napori Uprave Aerokluba, funkcionera lokalne samouprave zaduženih za saradnju sa Vojskom Srbije, kao i nadležnih organa Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije, učinili su da organi MOD preispitaju ranije donetu odluku o prodaji, povuku leskovački Aerodrom sa tendera, i ponude leskovačkoj lokalnoj samoupravi opcije za trajno rešenje statusa zemljišta na kome se Aerodrom nalazi. 

O značaju Aerodroma za grad, njegov status  i njegove ljude, već smo pisali opširnije.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mare
Mare
4 godine pre

Hoću bre ajedrom u Leskovac!