Leskovačke demokrate o slobodi medija

LESKOVAC

Govoriti o slobodi medija u situaciji kada ih je većina pod direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti, u najmanju ruku predstavlja ismevanje i ruganje novinarima i načelima demokratije, saopštava danas Gradski odbor DS.

“Tačno, nepristrasno i objektivno izveštavanje”, o kojem se govori u jučerašnjem saopštenju za javnost gradonačelnika Leskovca, zapravo u praksi znači izveštavanje koje je u skladu sa interesima vladajuće većine. Položaj novinara nikad nije bio gori. Neredovne plate, neuplaćivanje radnog staža, cenzura i autocenzura samo su neki od izazova sa kojima su zaposleni u medijima suočeni”, dodaje DS.
” Biti slobodan i nezavisan u novinarskom poslu znači ne razmišljati da li će neki tekst dovesti do “skidanja” sa budžeta. Ako se stvari posmatraju iz tog ugla, s pravom mozemo konstatovati da u Srbiji svega četiri medijske kuće na republičkom nivou, jesu slobodne- NIN, Vreme, Danas i TV N1.
Još jedan poražavajući podatak, vezan za slobodu medija, se pojavio pre par dana od strane organizacije “Reporteri bez granica”. Srbija je po slobodi medija zauzela 66 mesto, što je za sedam mesta manje u odnosu na prošlogodišnju poziciju kada je bila na 59 mestu.
O istinskoj slobodi medija moglo se govoriti jedino u vreme kada je odgovornost za vršenje vlasti bila u rukama demokrata(?! sic, naročito u Leskovcu , komentar JUGpressa), saopštavaju leskovačke demokrate.

“Danas možemo samo pričati o pitanjima koja se ne smeju postaviti, “novinarkama koje kleče”, medijima koji su bliski režimu i onima koji su domaći izdajnici jer su se drznuli da rade svoj posao u skladu sa načelima koje novinarska profesija nalaže.
Demokratska stranka smatra da je neophodno vratiti izgubljeno dostojanstvo novinarskoj profesiji i omogućiti stvarnu slobodu medija, tek tada, 3. maj može biti istinski praznik medijskih kuća u Srbiji”, piše u saopštenju za koje se navodi da je izdato od strane Gradskog odbora DS.
Pa, ko se seća, seća se.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare