Leskovačka rakija u Puli

LESKOVAC

Leskovačka destilerija ‘’Trivulesk’’ bila je deo privredne delegacije Srbije, sastavljene od proizvodjača rakije, koja se predstavila na Prvoj medjunarodnoj konferenciji I izložbi ‘’Spirit od Rakia’’, u Puli.

Iskustva su izuzetno pozitivna, a nova poslovna poznanstva i preliminarni dogovori, uskoro bi mogli rezultirati pojavljivanjem ‘’Trivuleskovih’’ proizvoda u hrvatskim prodavnicama I restoranima.

“Spirit of Rakia” je manifestacija međunarodnog karaktera i okupila je proizvođače rakije iz zemalja srednje i jugoistočne Evrope, sa ciljem razmene iskustava i saradnje na unapređenju tehnologije proizvodnje rakije i drugih jakih alkoholnih pića, promocije njihovog turističkog i gastronomskog potencijala i negovanja tradicije proizvodnje ovih pića.

” Iz Pule smo se vratili sa najpozitivnijim utiscima. Iako prva, manifestacija ‘’Spirit od Rakia’’ je odlično organizovana I dobro osmišljena. Stekli smo nova poznanstva, ostvarili prve kontakte i napravili preliminarne dogovore. Hrvatima se naše rakije dopadaju i rado bi ih konzumirali. Problem trenutno predstavlja to što je Hrvatska u Evropskoj uniji, pa prozvodi koje uvozi moraju biti sertifikovani, ali počinjeno da radimo i na tome” , ističe generalni menadžer ‘’Trivulesk-a’’, Bratisav Ilić.

On dodaje da će paralelno sa ovim postupkom, ući i u proces zaštite rakije od dunje, kao proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

‘’Leskovačka dunja’’ je najčešća i jedna od najpoznatijih i najkvalitetnijih sorti ovog voća. Velike je rodnosti  i vrlo pogodna za preradu, a od nje se dobija rakija izvanredne arome. Iako se radi o staroj domaćoj sorti,koja je nastala kao spontani zasejanac nepoznatog porekla, uočen prvi put upravo u Leskovcu, ona uspešno parira svim drugim vrstama i mislim da će rakija od ove sorte biti  vrhunski autentičan proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

U maju će se ‘’Trivulesk’’ ponovo naći na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, manifestaciji na kojoj se tri puta zaredom okitio titulom šampiona kvaliteta za  svoje proizvode.

U junu, ponovo posredstvom Privredne komore Srbije, najčuvenija leskovačka destilerija  će se predstaviti i u Kini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare