Leskovačka pijaca : Neisplaćene plate, dugovi 24 miliona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Milan Stojković, direktor JP „Pijaca“ govoreći o planovima za 2022. godinu kaže da su oni definisani dugoročnim planom za period 2018.-2022. godine koji je donet još 2017. godine.

„Osnov plana je potreba da se izvrši konsolidacija preduzeća, da se ostvari pozitivan finansijski rezultat i da se poboljšaju usluge rada kako zaposlenima, tako i zakupcima. Planira se smanjenje broja upsolenih po principu dobrovoljnog odlaska što bi donelo relaksiranije poslovanje preduzeća. Tržišno okruženje nije bilo povoljno za poslovanje preduzeća, a očekujde se da tako bude i narednih godina. Naše pijace su okružili hipermarketi koji nekad imaju i niže cene nego što su na pijaci. Kvantaškoj pijaci su konkurenti veliki otkupljivači koji proizvode otkupljuju direktno, a suočavamo se i sa vanpijačnom prodajom. Sa ovim problemima se možemo izboriti jedino poboljšanjem kvaliteta i uslova rada u saradnjom sa inspekcijskim organima, koja je 2021. godini bila na izuzetnom nivou. Rizike u poslovanju imali smo i u 2021. godina, kao što je kašnjenje sezone ranog povrća, ali je pretila opasnost i od nezastarelih dugovanja prema našim dobavljačima, PWW-u i Elektroprivredi. Izmirena su dugovanja prema njima zahvaljujući subvencijama našeg osnivača, što je doprinelo da JP „Pijaca“ nije imala račun u blokadi tokom 2021. godine nijedan dan, iako smo imali realan nasleđeni dug od 24 miliona i problema sa zaostalim zaradama. Ukupni planirani prihodi za 2022. godinu su 132,7 miliona, a rashodi 132,65 miliona dinara. U 2021. godini nismo izgubili nijedan sudski spor,“ rekao je Stojković na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Dragan Savić (samostalni odbornik) ocenio je izveštaj kao „tipičan primer kako on ne treba da izgleda. Od 40 i kusur strana 30 je potpuno neupotrebljivo. Šta znače tabele koje su na tim stranama i koje ničemu ne služe, barem što se tiče odbornika. Npr. izveštaji tokova gotovina, bilans uspeha, naknade nadzornog odbora, raspon isplaćenih i planiranih zarada, isplaćena masa zarada… Vi nećete napisati o zatrovanim odnosima u vašoj firmi između vas i uposlenika, o pritisku na radnike kod formiranja Nezavisnog sindikata… Imate neisplaćenih 8,5 plata, putne troškove u ovoj godini, šaljete radnike na 60%, a kad se pogleda platni spisak kada imate radnike na 60%, vaša plata se uvećava… Napisali ste da planirate povećanje prihoda i smanjenje rashoda, kako bi firma uspešno poslovala. Stvarno ste otkrili toplu vodu.“

Dejan Đorđević (Za Leskovac ZAJEDNO) je rekao da, ne samo u ovoj firmi, moraju da počnu da razmišljaju i daju predloge šta i kako treba da se radi, da ne čekaju samo subvencije od grada.

„Što se vanpijačne prodaje, dajte da vidimo izveštaj inspekcijskih organa, da vidimo šta su oni radili po tom pitanju?“

U raspravu se uključila i Jelena Stamenković, članica Gradskog veća, je ocenila da brojke govore o domaćinskom poslovanju preduzeća, s obzirom na umanjenje iznosa dugovanja koje imaju u ranijem periodu i uvećanje prihoda poslednjih godina, osim u periodu pandemije.

Nebojša Cakić (Za Leskovac ZAJEDNO) kaže da se iz podataka vidi da „Pijaca“ ima veći dug nego što vredi i zatražio da mu se dostavi na uvid pod kojim uslovima je ova firma uzela kredit.

Direktor Stojković je pojasnio da kredit nije uzet jer je naplata bila viša iz razloga što je povećana naplata, pa nije ni bilo razloga za uzimanje kredita.

„Oko tabela i nejasnoća, njih propisuju republički organi. Otkaza neće biti, samo dobrovoljnih napuštanja firme.“

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
propisana forma izvestaja
propisana forma izvestaja
2 godine pre

Izvestaj se ne pravi zbog diskutovanja odbornika. On je zakonska obaveza. Postoji propisana forma koju neodgovorni direktori pod uticajem samozadovoljnih odbornika ne primenjuju, iako je to kaznjivo. Dakle, postovani ofbornici, ako se facate ozbiljno u posao, a vi otvorite da vidite kako mora da izgleda izvestaj da bi bio u skladu sa zakonom i prikazite to na sednici gradjanima, zbog kojih se radi, prozovite direktore koji izbegavaju formu.

Sramota Leskovca
Sramota Leskovca
2 godine pre

Diroktoru je nadimak “Godzi”, rodom je iz Grdelice i zavrsio je menadzment (ko zna gde i kako). Sta ocekujete od meduze … prodajte pijacu sto pre !!!!

Mile
Mile
2 godine pre

Ovoj me ni malo ne čudi, što je čovek završija menadžment. Sve su gi takvi kadrovi. Počev od malečkog, pa ovog Grčića, … Ma cela epidemija. A i poslanici, odbornici, čistačice u medicinske sestre, …Oni ne priznavav državne fakultete i redovno školovanje jer se do ovakve diplome mlogo lakše dolazi. A i treba da si drčan da daš pare za diplomu i rizikuješ, a onda da radiš dobro plaćenu rabotu u koju se ne razumeš. Ali, kad si na vlast sve se može. A zatoj ima medicinske sestre sa medicinskom školom koje nesu otišle u inostranstvo, čekav rabotu i nemav pare da plativ nekome za zaposlenje. Zatoj se ne znaje kolko medicinske sestre ima na biro, a i lekara. A ovamo vikav da se vrćav onija što su otišli u tuđinu da ni pomognev, ko da nema koj da ne leči. sve u svemu, jadni mi.