Leskovac iz budžeta sa šest miliona pomaže roditeljima prvaka

LESKOVAC

Grad Leskovac će iz budžeta izdvojiti ukupno šest miliona dinara za udžbenike za djake prvake a pojedinačna isplaćena suma zavisi od broja koji se prijavi za ovu pomoć, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na današnjem sastanku sa direktorima škola sa teritorije grada.

“Želim da istaknem da, pored zdravstvenih radnika, vaspitači, učitelji, nastavnici, profesori, zaslužuju da budu stavljeni na pijedestal jer oni jesu i treba da budu heroji našeg društva”, rekao je Cvetanović i najavio da lokalna samouprava nastavlja sa izdvajanjima iz budžeta za oblast obrazovanja.

“Do sada smo u energetsku sanaciju školskih objekata uložili 250 miliona dinara. U uređenje i izgradnju sportskih hala i terena do sada je uloženo preko 162 miliona dinara. U poboljšanje uslova školovanja saniranjem krovova, sanitarnih čvorova, grejanja, dvorišta, ograda do sada je uloženo preko 94 miliona dinara“ rekao je Cvetanović.

Dodao je da je ove kalendarske godine završena ograda oko Osnovne škole u Bratmilovcu za šta je izdvojeno 5,8 miliona dinara, ugrađen je sistem grejanja u Srednjoj školi u Vučju, što košta 2,5 miliona dinara kao i u Osnovnoj školi u Brestovcu, gde je suma veća i iznosi 3,8 miliona dinara.

Najavio je početak radova na izgradnji igrališta u Brzi, koji će koštati 4 miliona dinara, i da odabrani izvođač radova uskoro treba da krene sa radom.

” Završena je i javna nabavka za izgradnju sistema grejanja u školi u Čifluku, a uskoro će početi i rekonstrukcija i dogradnja terena u sklopu Medicinske škole koji Grad sufinansira sa Ministarstvom omladine i sporta.„Učenici prvog razreda, njih oko 1200, i njihovi roditelji sigurno najviše strepe danas. Lokalna samouprava će i ove godine finansirati udžbenike za đake prvake. U budžetu Grada je za te namene isplanirana suma od 6 miliona dinara, a isplaćena suma zavisi od broja koji se prijavi za ovu značajnu pomoć. Ne odustajemo od dobrih projekata, pa smo i ove godine po šesti put o trošku Grada na nagradno putovanje poslali maturante koji su srednju školu završili sa Vukovom diplomom. Prošle godine smo zbog epidemiološke situacije umesto putovanja na račune Vukovaca uplatili 25.000 dinara, što nije poenta ovog programa jer je ideja da se mladi druže, upoznaju, da steknu lepo iskustvo i upoznaju lepote Srbije. Za ove namene iz budžeta Grada je izdvojeno 3 miliona dinara, a od 2015. godine za nagradnu ekskurziju je izdvojen 21 milion dinara. I ove godine nastavljamo sa nagrađivanjem najboljih na Dan grada i Dan Svetog Save jer ta sredstva predstavljaju najbolje uložen novac. Kako bismo motivisali mlade i pokazali da se njihovi uspesi cene, do sada je nagrađeno preko 3600 mladih ukupnim izdvajanjem od 109 miliona dinara. Organizovali smo žurku za male maturante u Spomen parku i tom prilikom poklonili bicikle učenicima generacije i sa tom praksom ćemo nastaviti i ubuduće,“ rekao je Cvetanović.

“Smatram da je vaša dužnost da se kao direktori škola, pored nastave i organizacije rada, bavite i LED osvetljenjem u dvorištima i fiskulturnim salama, uređenjem dvorišta, energetskom efikasnošću, građenjem dobre reputacije,” poručio je direktorima.

Naveo je i da će grad i ove godine finansirati kupovinu sredstava za dezinfekciju i održavanje higijene vaspitno-obrazovnih ustanova koja je od prošle godine povećana kako bi sve škole na teritoriji grada ispoštovale mere za sprečavanje i suzbijanje širenja virusa korona.

Marina Ilić, načelnica Školske uprave, poželela je srećan početak svim prvacima i dodala da je nastava počela u normalnim uslovima, sa časovima od 45 minuta i da treba da poštujemo sve mere kako bi se sačuvao taj tempo, a učenici bili još bezbedniji.

“Od 2012. godine do sada je iz budžeta grada isplaćeno 20,6 miliona dinara na ime jubilarnih nagrada, dok je 19 miliona uplaćeno za putne troškove. Grad finansira i nabavku energenata, do sada je za ovu poziciju u budžetu utrošeno 62,5 miliona dinara, a obezbeđeni su i energenti za predstojeću školsku godinu.

Prošle godine smo uspeli da u potpunosti izmirimo dug koji smo putem reprograma vraćali zbog neizmirenih obaveza osnovnih i srednjih škola za grejanje iz perioda pre 2012. godine kada je neko drugi imao odgovornost”, rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare